torstai 30. maaliskuuta 2023

S Vasemmistopuolueet eivät ole pyrkineet suojaamaan kotimaista työvoimaa maahanmuuttajien tuomalta kilpailulta

Maahanmuuttoa koskeva tutkimus on taloustieteessä jo varsin laajaa ja olen sen katsastanut eräissä kirjoituksissani (viittauksia alla). Työperäinen maahanmuutto tuo kilpailevaa työvoimaa työvoimamarkkinoille. Tämä heikentää kantaväestön kilpailukykyä ja hyödyttää pääoman omistajia. Tämän odottaisi näkyvän työvoimaa edustavien vasemmistopuolueiden poliittisissa ohjelmissa maahanmuuttoa rajoittavana tavoitteena.

Tutkimusevidenssi on kuitenkin tämän ennusteen vastainen: vasemmistopuolueet eivät ole pyrkineet suojaamaan kotimaista työvoimaa maahanmuuttajien tuomalta kilpailulta. Ne myös ovat tukeneet tulonsiirtoja niille maahanmuuttajille, jotka eivät integroidu työmarkkinoille. Hillman-Long -teoria auttaa tämän selittämisessä. Samalla se selittää uusien maahanmuuttoa vastustavien puolueiden nousun Euroopassa. 

[Näin oli lausuttu ajatuspaja Liberan sivuilla 1.9.2022 julkaistussa Vesa Kanniaisen kirjoittamassa artikkelissa Suosivatko puolueet maahanmuuttoa siksi, että se tuo niille uusia äänestäjiä?.]

2 kommenttia:

 1. Länsimaiden vasemmistopuolueissa on tapahtunut sukupolven- ja sukupuolenvaihdos:

  kun ne olivat aiemmin duunarimiesten puolueita, niistä tuli akateemisten jakkupukunaisten puolueita.
  Kakun leipojien tilalle tulivat kakun jakajat, jotka eivät ole koskaan olleet edes leipomassa kakkua saati hankkimassa sen tarveaineita.

  Lisäksi heidän päätöksentekoaan rasittaa naisellinen hoivavietti yhdistyneenä käsitykseen, että länsimaat ovat jostain syystä velkaa kehitysmaille, vaikka asia on täysin päinvastoin:

  ilman Valkoisen Miehen Taakkaa kaikki Afrikan rikkaudet olisivat edelleen maaperässä ja siellä pysyisivät neekerien tanssiessa pyöreiden savimajojen ympärillä.

  VastaaPoista