Usein edellä mainittu tekojen symboliarvo yhdistyy siihen, että nimenomaan älykkäämmät ja koulutetuimmat yksilöt osaavat keksiä itseään parhaiten vakuuttavat perustelut. Älykkäämmillä yksilöillä saattaa myös olla taipumus uskoa, että he ovat muista poiketen päätyneet käsityksiinsä itsenäisen ajattelun kautta. Esimerkiksi tutkija saattaa uskoa kykenevänsä ilman vinoumia tarkastelemaan kiistanalaisia poliittisia aiheita (maahanmuuttoa, rasismia, jengiytymistä, aktivismia, ilmastotoimia) samaan tapaan kuin moni rikas uskoo rikastuneensa vain ahkeruutensa takia.
Tällaisesta kognitiivisesta omahyväisyydestä irtaantuminen saattaa vaatia tarkastelukulman muuttamista seuraavaan suuntaan: ”En itse omista ajatuksiani, vaan ne omistavat minut.” Stanovichin mukaan tämä niin kutsuttu Meemin näkökulma on toimivin vastalääke Minun näkökulmani -vinoumaa vastaan. Uskomukset muuttuvat ei-henkilökohtaisiksi ja irtaantuvat omasta identiteetistä. Ketään tuskin myöskään haittaa seuraavan ajattelutavan sisäistäminen: ”En luultavasti ole omaksunut kantamiani ajatusrakennelmia objektiivisen harkinnan kautta, ja jos olisinkin, ajatukseni eivät välttämättä olisi tosia tai loogisesti toisiinsa yhteensopivia.”
[Näin oli lausuttu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalon blogissa 23.11.2022 julkaistussa merkinnässä Minä ja minun näkökulmani, joka on kanadalaisen psykologin ja emeritusprofessorin Keith Stanovichin vuonna 2021 julkaistuneen kirjan The Bias that Divides Us: The Science and Politics of Myside Thinking arvostelu.]
[Tämä lentävä lausehan on yksi maailman parhaista: "En itse omista ajatuksiani, vaan ne omistavat minut."]
Tuleepa mieleen Monopoli-testi:
VastaaPoistakoehenkilöt laitettiin pelaamaan Monopolia siten, että säännöt olivat kaikille samat mutta pelaajille jaettiin aluksi huomattavan erisuuruiset pelirahamäärät.
Odotetusti suurimmat alkupotit saaneiden peli sujui köyhempiä paremmin.
Yllättävää ei ollut sekään, että heidän käytökseensä alkoi hiipiä ylimielisyyttä ja röyhkeyttä kanssapelaajiaan kohtaan jopa siten, että alkoivat rohmuta itselleen yhteisestä napostelukulhosta muita enemmän.
Pelin jälkeen kysyttäessä koehenkilöiden tuntemuksia pelistään eniten alkurahaa saaneet ja parhaiten menestyneet kokivat pärjänneensä huonompiaan paremmin ylivertaisten pelitaitojensa ansiosta.
Kun heille huomautettiin lähtökohtien olleen epäreilut heidän hyväkseen, he kieltäytyivät näkemästä siinäkään mitään epäreilua.
No niin, joo.
Poista