maanantai 6. maaliskuuta 2023

S Keniassa toimitaan monikulttuurisuutta vastaan

Olympic Christian Centren kirkossa Kiberassa tanssitaan ja lauletaan. Kikujut, luot, kambat, kisiit, kalenjinit, taitat, maasait, luhyat ja muut juhlivat itseään ja toisiaan, koska heimojen erilaisuuden kuuluu tuottaa iloa, ei konflikteja.

Cultural Day, jokavuotinen juhlaperinne, perustettiin heimojännitteiden vastavoimaksi, kun vuoden 2017 vaalien jälkeiset levottomuudet toivat väkivaltaisuuksia myös tänne Nairobin suurimpaan slummiin.

”Se, että poliittiset johtajat yrittävät ohjata joukkojaan äänestämään heimorajojen mukaan, on ihmisten aliarviointia ja vaarallista peliä. Me emme ole karjaa, me haluamme valita itse”, sanoo Leonard Nganyi Ayub, yksi Olympic Christian Centren papeista.

Viime elokuussa oli taas vaalit ja vaikka koko Nairobi käveli viikkokausia varpaillaan, väkivallalta vältyttiin.

[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 11.11.2022 julkaistussa Merja Määttäsen kirjoittamassa artikkelissa Jännitteiden vastavoimaksi perustettu Nairobin slummin juhlaperinne yhdistää heimot päiväksi: ”Jos pyhyys haluaa puhutella minua, tämä on ehkä paras tapa”.]

[Melko hienoa, että Keniassa tällä tavalla toimitaan monikulttuurisuutta vastaan. Kuten usein on sanottu, niin monikulttuurisuuden vastakohta ei ole monokulttuuri, vaan se, että yhteiskunnassa vallitsevat minimisäännöt, joiden mukaan kaikki tai ainakin melkein kaikki ihmiset elävät ja toimivat.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti