perjantai 17. maaliskuuta 2023

S Uudessa kylmässä sodassa on kyse nimenomaan geopolitiikasta

Edellisen kylmän sodan päättymisen jälkeen maailmassa ei ole ollut Yhdysvaltoja vastustavaa leiriä, joka olisi ollut edes näennäisen yhtenäinen tai toiminut suunnitelmallisesti. Nyt tilanne on toinen. Venäjä, Kiina ja Iran ovat muodostamassa uutta blokkia, joka asettuu Yhdysvaltoja ja Eurooppaa vastaan. Kiina on pystyttämässä itselleen etupiiriä Afrikassa ja eteläisessä Aasiassa, ja Venäjä yrittää tehdä samaa Itä-Euroopassa.

Tässä uudessa kylmässä sodassa ei kyse ole edes näennäisesti sosialistisen ja kapitalistisen talousjärjestelmän kamppailusta, vaan puhtaasti geopolitiikasta: kuka hallitsee ja ketä. Alkuperäisen kylmän sodan sijaan tilanne muistuttaa paljon enemmän ensimmäistä maailmansotaa edeltänyttä järjestystä, jossa kilpailevat imperialistiset blokit asettuivat toisiaan vastaan ja jakoivat maailmaa etupiireihin. Tällaista maailmaa ei tule hyväksyä.

[Näin oli lausuttu Kansan uutiset -lehdessä 8.10.2022 julkaistussa Toivo Haimin kirjoittamassa artikkelissa Campismi tuli tiensä päähän Ukrainassa – eikä sitä jäädä kaipaamaan.]

2 kommenttia:

  1. Kiina ei todellakaan ole muodostamassa mitään blokkia Ryssän kanssa, vaikka Kansan Uutisten väki sitä kovasti toivookin.

    Ryssä ei ole Kiinalle mikään liittolainen eikä edes ystävä, vaan vain heikoksi osoittautunut halvan fossiilisen energian toimittaja.
    Kiinalle sopii oikein hyvin, että Ryssä heikentää itseään päivä päivältä Ukrainassa, eikä sillä ole totisesti aikomustakaan sitoa itseään ilmiselvään häviäjään.
    Päinvastoin se kolonisoi Siperiaa odotellen sen putoavan kypsänä hedelmänä kämmenelleen;
    meidän länkkärien kvartaali on neljännesvuosi, kiinalaisten neljännesvuosisata.

    Samasta syystä Ryssä ei käytä ydinasetta:
    Kiina ei voi sallia sitä eikä salli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veljeksetkin voivat olla keskenään riitaisia ja silti puhaltaa jossain asiassa yhteen hiileen. Mutta joo, jopa jossain määrin yleisesti ymmärrettäviä aluevaatimuksia manner-Kiinalla voi olla tulevaisuudessa Venäjälle. Esim. 20 vuoden sisällä jo.

      Poista