torstai 2. maaliskuuta 2023

S Kaikki psykopaatit eivät suinkaan ole tappajia

Kaikki nykypäivänkään psykopaatit eivät suinkaan ole tappajia, Hannu Lauerma muistuttaa. Jos psykopaatti on älykäs ja charmantti, lähtöisin niin sanotusti hyvästä perheestä, hänet on ohjattu hyvien harrastusten piiriin ja hän pystyy toteuttamaan menestymisen ja loistamisen haluaan jollain sosiaalisesti hyväksyttävällä tavalla, mahdollisuuksia on monia.

− Hän voi olla estoitta ja sujuvasti valehteleva poliitikko. Hän voi menestyä bisneselämässä loistavasti yrityssaneeraajana. Psykopaatit voivat olla myös hyviä tarkk’ampujia, joiden käsi ei vapise, koska heillä autonominen hermosto ei kiihdytä kierroksia vakavissakaan vaaratilanteissa.

Usein kuultu arvio on, että varsinaisia psykopaatteja olisi prosentti väestöstä. Hannu Lauerma sanoo silti, että jako kahteen, psykopaatteihin ja meihin muihin, on täysin keinotekoinen. Psykopaattisia piirteitä on ihmisissä joko enemmän tai vähemmän.

− Summittaisen arvion mukaan käyttäytymiseen merkittävästi vaikuttavia psykopatiapiirteitä on vähäisemmässä määrin ehkä noin 10 prosentilla ihmisistä.

[Näin oli lausuttu Apu-lehdessä 5.9.2022 julkaistussa Janne Itkosen kirjoittamassa artikkelissa Pahuuden juuret ovat syvällä evoluutiossa − Hannu Lauerma: "Kaikilla ihmisillä on joissain olosuhteissa valmius väkivaltaan ja rankkoihinkin hirmutekoihin".]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti