tiistai 28. maaliskuuta 2023

S Cicero ihmetteli, miten Caesar, jolla oli niin kauniisti muotoiltu tukka, saattoi ryhtyä suureen rikokseen, kaatamaan tasavaltaa

Antiikin lähteet kuvaavat nuorta Caesaria hinteläksi, tavallisen oloiseksi mieheksi. Vaatimattoman olemuksen korvasivat hänen rohkea luonteensa ja halunsa erottua joukosta. Hänestä varttui tyyliniekka, joka ei jäänyt huomaamatta.

Senaatin istunnoissa Caesar pukeutui vastoin tapoja lyhythihaisen tunikan sijasta pitkähihaiseen, ja diktaattoriksi tultuaan hän käytti laakeriseppelettä, punaisia saappaita ja purppuranpunaista tunikaa ja toogaa, jotka hänen itsensä mukaan viittasivat Juliusten suvun kuninkaalliseen alkuperään.

Caesarin pikkutarkkaa tyyliä pidettiin liioiteltuna jopa Rooman trendipiireissä, mutta silti poliittiset vastustajatkin antoivat tunnustusta viimeistellystä olemuksesta. Puhujana mainetta niittänyt Cicero ihmetteli, miten mies, jolla oli niin kauniisti muotoiltu tukka, saattoi ryhtyä suureen rikokseen, kaatamaan tasavaltaa.

Ulkonäkö ei ollut ainoa seikka, joka aikalaisia hämmästytti. Yllättäen keikari vietti hyvin kurinalaista elämää, söi niukasti ja joi kohtuullisesti. Tästä Caesarin toinen poliittinen vastustaja, senaattori Cato sai syyn todeta, että Caesar oli Roomassa ainoa mies, joka pyrki tekemään vallankaappauksen selvin päin.

[Näin oli lausuttu Tiede-lehden numerossa 1/2012 julkaistussa Alex Aissaouin kirjoittamassa artikkelissa Julius Caesar.]

[PS. Ja niinhän se oli, että tämäkin artikkeli oli häipynyt bittien taivaaseen.]

5 kommenttia:

 1. Caesar muotoili tukkaansa kampaamalla päälaelta eteenpäin ja piti laakeriseppelettä piilottaakseen kaljuuntumistaan.
  Tällainen käyttäytyminenhän kertoo nimenomaan luonteen heikkoudesta;
  mitä jos Kekkonen olisi alkanut kammata sivuhiuksiaan päälaen yli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kyllä. Mutta Caesarissa oli myös luonteen jaloutta, sillä hän oli hyvä armahtamaan vihollisiaan. Tosin tämä koski lähinnä roomalaisia vihollisia.

   Poista
  2. PS. Ja niinhän se oli, että tämäkin linkitetty artikkeli oli häipynyt bittien taivaaseen.

   Poista
 2. Tuli mieleen vielä Caesarin hintelästä ruumiinrakenteesta, että hän paikkasi sitä määrätietoisella fyysisellä harjoittelulla.
  Ottaen huomioon Caesarin suhteen hiuksiinsa hän siis treenasi todennäköisemmin massaa kuin voimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Sotilasjohtajan oli myös syytä olla jonkinlaisessa kunnossa.

   Poista