Kallio oli nuorena armottoman kova työmies, joka veti yli kuusikymppisenä vaalikiertueita polkupyörällä. Hän kuitenkin sairastui pahasti jo ennen sotaa.
– Sota-aikana toipilas presidentti sinnitteli yllättävän hyvin tolpillaan, piti vaikuttavia puheita ja hoiti edustustehtävänsä kunnialla.
Rauhanteon jälkeen Kallio murtui ruumiillisesti ja henkisesti. Hänen kerrotaan sanoneen profeetallisesti, että kuivukoon käteni, joka joutuu allekirjoittamaan valtuutuksen tämän rauhan solmimiseen.
Näin myös kävi. Sota-aika poltti stressaantuneen Kallion loppuun. Presidentti kyynelehti.
”Oireet” johtuivat siitä, että 25 000 suomalaista kuoli, yli 400 000 menetti kotinsa ja kappale kauneinta Suomea jäi Neuvostoliitolle, Keskisarja sanoo.
– En sanoisi, että Kalliolla oli mitenkään huono paineensietokyky. Nykyisin suurhenkilöillä on oikeus murtua ja itkeä, jos heistä leviää nolo somevideo.
Myös sotilasjohto kärsi valtavasta stressistä, ylipäällikkö Carl Gustav Mannerheimia myöten. Marsalkka kuitenkin kesti ihmeen hyvin, vaikka oli Keskisarjan mukaan jatkosodan aikaan jo kieltämättä yli-ikäinen ja liian sairas.
– Raihnas vanha paraatiratsu selvitti rutiinilla lukemattomat edustustilaisuudet.
Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aattona hän ei ollut terävimmillään, mutta kesti sittenkin seuraavat hirvittävät viikot.
Keskisarja toteaa, että absoluuttisella kohtalonhetkellä asiat asettuivat oikeaan tärkeysjärjestykseen. Mannerheimin valtava elämänkokemus painoi enemmän kuin fysiikka ja päivän kunto.
[Näin oli lausuttu Ilta-lehdessä 18.2.2023 julkaistussa Miikka Hujasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Pysäyttävä muutos: entinen Zelenskyi katosi ja tilalle nousi karaistunut sota-ajan johtaja.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti