torstai 27. lokakuuta 2022

S Yhdysvaltain Alt-Right -väen kulttuurikritiikki on vääristynyt sokeaksi antipatiaksi

Alkeellisimman tason saavutti se nimetön sosiaalisen median kommentaattori, joka sanoi ukrainalaisten kuolevan nyt ”homodiskojen puolesta”. Hän tuskin oli kuullut Vitali Skakunista, ukrainan armeijan pioneerista joka sodan ensimmäisenä päivänä räjäytti Henitšeskin sillan ja itsensä sen mukana estääkseen venäläisiä joukkoja etenemästä. Tekisikö joku noin homodiskojen, Euroviisujen ja Netflixin puolesta? Sellaista voi väittää vain ihminen, joka on tyystin tietämätön itäisen Euroopan asukkaiden todellisesta elämästä ja joka lähestyy kaikkea teoria edellä. Amerikkalainen alt-right alkaa valitettavan paljon muistuttaa kylmän sodan aikaista vasemmistoälymystöä, jolle kelpasi mikä tahansa amerikkalaisvastainen. Heidän kulttuurikritiikkinsä on vääristynyt sokeaksi antipatiaksi, eivätkä he näe tämänhetkisessä länsimaisessa sivilisaatiossa muuta kuin kulutusta ja hedonismia. Samalla he tuntuvat kuvittelevan, että Venäjä olisi vastaavasta rappiosta vapaa ja tarjoaisi lännelle pelastusta.

Mutta tällaista pelastusta ei ole tulossa. Siinä missä länsi on rappioilmiöiden kyllästämä, on Venäjä sivilisaationa dysfunktionaalinen. Sen kansalliset sankarit aina Aleksanteri Nevskistä saakka ovat olleet tyranneja tai opportunisteja. Venäjän suurvalta-ajan ”kultakauden” eurooppalaistyylinen korkeakulttuuri, loisteliaat palatsit ja vahva armeija olivat pintakerrosta, joka maksettiin maaorjuudella, jossa noin 70% kansasta eli. Missään muualla Euroopassa tavallisen kansan oikeudettomuus ei ollut niin suurta eikä valtion ja aateliston valta niin rajoittamatonta kuin Venäjällä. Uudistajana ja valistushallitsijana pidetty Katariina Suuri vei talonpojilta jopa oikeuden tehdä virallisia valituksia maaherroista. 

[Näin oli lausuttu kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen Sarastus-verkkolehdessä 15.3.2022 julkaistussa kirjoituksessa Mielenkiintoisia aikoja.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti