tiistai 4. lokakuuta 2022

S Venäläiset teatterit ja Z-kirjain

Monien venäläisten teattereiden julkisivua koristaa kirjain Z. Tätä kirjoittaessa ”valtavirrasta poikkeaa” 19 teatteria, kun teattereita on yhteensä yli 600. Saa nähdä, montako teatteria päätyy Z-kirjaimen alle, kun käsky tulee ylhäältä. Ja tällainen käsky tulee, siitä ei ole epäilystäkään.

Kaiken taustalla kaikuu suurten teatterien taiteellisten johtajien paljonpuhuva vaikeneminen. Heille sodan vastustaminen tarkoittaa tuotannon jäsenten suoraa erottamista ja kollektiivien lakkauttamista, aivan kuten Valko-Venäjällä aiemmin.

Muissakin kuplissa vaietaan. Kaikilla on omat sopimuksensa.

Liike-elämän toimijat vaikenevat, koska heidän sanattomassa sopimuksessaan valtaapitävien kanssa sanotaan: ”voit tehdä kauppaa minun tiloissani mutta vain minun ehdoillani”. He vaikenevat, koska he voisivat helposti menettää kaiken senkin, jota eivät vielä ole pakotteiden takia menettäneet.

Monet valtion virkailijat ja julkisen sektorin työntekijät vaikenevat, koska jo vuosien ajan he ovat olleet ainoita, joiden asema Putinin Venäjällä on pysynyt vakaana. He ovat tottuneet luottamaan Venäjän öljyrahojen tuomaan turvaan.

Aikanaan hämmästyin nähdessäni Moskovassa asevoimien toimiston edessä halukkaita asepalvelukseen astujia jonoksi asti. Omassa nuoruudessani kukaan ei palavasti halunnut armeijaan. Asiaan löytyi yksinkertainen selitys: valtion virkoihin otetaan vain asepalveluksen suorittaneita. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 7.5.2022 julkaistussa venäläisen dramaturgin Mikhail Durnenkovin esseessä Olin häpeissäni siitä, että me venäläiset emme tunne häpeää mistään – kauna on tärkeä käsite venäläisen yhteiskunnan ymmärtämisessä.]

[Venäjän käyttäytymisessä on törkeätä myös se, että Zorron merkkiä eli zeta-kirjainta käytetään diktaattori Putinille uskollisuuden merkkinä. Zorro kun vastusti tyranneja.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti