sunnuntai 23. lokakuuta 2022

S Kannattaako vähemmistöjä suojata "kulttuuriselta omimiselta"

Jos pitää paikkaansa, että turistit eivät enää uskalla ostaa saamelaistuotteita kulttuurisen omimisen pelossa (kuten on uutisoitu), tarkoitusperät ovat kääntyneet itseään vastaan. Jos ratkaisu olisi se, että ”aitoihin” saamelaistuotteisiin laitetaan aitousleima, nousee esiin kysymys siitä, kuka on aito saamelainen. Ja sellaiseen etnonationalismiin ei ole syytä mennä. Juuri siitä haluamme eroon.

Yleisperiaate on ilmeinen: kulttuurisilta vaikutuksilta ei ole mahdollista välttyä eikä sitä tule yrittää. Päinvastoin, kustakin kulttuurista valikoitakoon inhimillisen kukoistuksen kannalta parhaat piirteet. Ja koomikot repikööt kustakin kulttuurista niin paljon huumoria kuin mielivät.

[Näin oli lausuttu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalon kirjoittamassa 15.11.2021 jullkaistussa blogimerkinnässä Kysymyksiä ja vastauksia wokesta.]

2 kommenttia:

 1. Jos me lantalaiset emme saa pitää neljäntuulenlakkeja tai vastaavia, älkööt sitten saamelaisetkaan viestikö nokialaisilla tai ajelko peltipailakoilla;
  ne ovat valkoisen miehen keksintöjä ne, ja siksi meillä on niihin yksinoikeus.

  Loppuu se kulttuurimme omiminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo.

   Oikeasti etniset suomalaiset ovat melko lailla yhtä suuressa määrin alkuperäisväestöä kuin lappalaisetkin. Mannerjään vetäytyessä pohjoiseen sen reunaa seurasi kaiken aikaa ihmisiä. Ja näiden alkuasuttajien geenejä meissä on vielä nykyäänkin.

   Vaikka saamen kielten esimuoto oli levinnyt Suomen alueelle ennen suomen kielen esimuotoa, niin me olemme silti kaikki alkuperäisasukkaita. Siis etniset saamelaiset ja suomalaiset. Jossain määrin sisältää jopa etniset suomenruotsalaiset.

   Poista