perjantai 18. joulukuuta 2020

S Arabimuslimit ovat toimineet johtotähtinä muiden kansojen alistamisessa ja orjuuttamisessa

Islamin uskon synnyn jälkeen arabit löivät eurooppalaiset ja persialaiset sotakentillä. Seuraavien vuosisatojen ajan he toimivat johtotähtinä tieteessä ja teknologiassa, mutta myös muiden kansojen alistamisessa ja orjuuttamisessa. Jo ennen Atlantin yli kulkevaa orjakauppaa arabit olivat orjuuttaneet afrikkalaisia ja vähän eurooppalaisiakin lähes vuosituhannen ajan.

Kaikkiaan arabit ottivat orjia suunnilleen saman verran kuin eurooppalaiset veivät kahlehdittuja Etelä- Väli- ja Pohjois-Amerikkaan – jonkin verran yli 10 miljoonaa. Yhdysvaltoihin kaupattiin orjista yhteensä noin puoli miljoonaa. Suuri osa Amerikoihin seilaavista orjalaivoista päätyi Karibialle ja Brasiliaan. Niiden sokeripelloilla olosuhteet olivat usein vielä brutaalimmat kuin pohjoisen puuvillapelloilla.

Historioitsija Paul Lovejoy kirjoittaa, että siinä missä Amerikkaan suuntautuvassa orjakaupassa kysytyimpiä olivat voimakkaat miehet, arabimaissa kallista kauppatavaraa olivat kauniit naiset, jotka joutuivat usein jalkavaimoiksi.

[Näin oli lausunut Pekka Vahvanen Helsingin sanomat -lehdessä 20.9.2020 julkaistussa kolumnissaan Syyllisyyteni ja etuoikeuteni.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti