keskiviikko 30. joulukuuta 2020

S Naisten "synnytyspakon" rinnastaminen asevelvollisuuteen

5. Miesten armeijapakko ei ole syrjintää, koska naiset joutuvat synnyttämään.

Tämä ajat sitten kuopatuksi luulemani logiikan kummajainen pomppaa yhä vain silmille kuin mikäkin kuolleista noussut zombie. Se on kuultu muun muassa Päivi Räsäsen (kd), puolustusvoimien ex-komentaja Gustav Hägglundin ja nykyisen työministerin Tuula Haataisen (sd) suusta.

Luulisi mahtuvan päättäjienkin ymmärrykseen, että synnyttäminen ei ole kansalaisvelvollisuus. Ja kyllähän se mahtuukin, ainakin siitä mekkalasta päätellen joka nousi, kun Antti Rinne ehdotti ”synnytystalkoita”: tuolloin korostettiin, että mitään velvollisuutta lapsen tekoon ei kenelläkään ole, eikä siihen saa edes kehottaa. Mihin tämä ymmärrys loppuu, kun puheeksi tulee asevelvollisuus?

Mutta jos kovasti kerran halutaan, niin rinnastetaan ne nyt sitten, synnyttäminen ja varusmiespalvelus, ja katsotaan – argumentin vuoksi – mitä siitä seuraa. Ja siitähän seuraa loogisesti se, että armeijaa käymätöntä miestä pitää kohdella kuin synnyttämätöntä naista, toisin sanoen häntä ei rangaista mitenkään. Tämä olisikin järkevää, mutta se taas ei synnytyskortin heiluttajille käy, joten ajatus kompastuu omaan ristiriitaansa. 

[Arno Kotro blogissaan 5.2.2020 julkaisemassaan Suomen nykyistä asevelvollisuusjärjestelmää koskevia onnettoman huonoja väittämiä käsittelevässä merkinnässä Hölmöimmät lausunnot, TOP 10]

4 kommenttia:

  1. Arno Kotro voisi myös ottaa kantaa siihen, miten Suomea voisi puolustaa Venäjää vastaan hänen ilmeisesti toivomallaan 20 000 miehen ja naisen palkka-armeijalla.

    Ja kun vastuut ja velvollisudet tuntuvat riepovat Arnoa, pitäisiköhän hän diilistä, jossa hänellä olisi vain vapauksia ja oikeuksia, mutta kenelläkään ei olisi mitään vastuita ja velvollisuuksia häntä kohtaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Suomi on ikävä kyllä harvaan asuttu maa, jolla on pitkä raja väärän maan kanssa.

      Ja luulisi kyllä, että yhteiskuntaan, jossa on vapauksia, kuuluvat myös velvollisuudet.

      Poista
  2. Anonyymi3/1/21 18:14

    Itse ihmettelen tätä Arno Kotron ulostuloja aina tasaisin väliajoin tästä epätasa-arvon ongelmasta, joka on tällä hetkellä taloudellisesti eläkeikään kohdennettuna varsin tasa-arvoinen, toisin kuin yleensä kuulee väitettävän kirjoitusten kommenteissa, sillä naiset synnyttävät, ovat lasten kanssa kotona ja työura jää rikkonaisemmaksi ja eläke pienemmäksi,niin miksi ihmeessä pitäisi pienentää naisen euroa entisestään pakollisella asevelvollisuudella, mikä entisestään pienentäisi perheiden taloudellisia mahdollisuuksia tehdä lapsia, jotka ainakin toistaiseksi on kovin naisvaltaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi varmaan ottaa laskennoissa huomioon kaikki tekijät. Ihan kaikki.

      Poista