perjantai 4. joulukuuta 2020

S Autoritaarinen yhteiskuntajärjestelmä ei ole edellytys koronaepidemian tehokkaalle hoidolle

Kiinan johtaja Xi Jinping on sanonut, että hyvästä virushoidosta on kiittäminen Kiinan poliittista järjestelmää. Samaa viestiä Kiinan propagandakoneisto syöttää sekä kotimaahansa että maailmalle.

Kiinan toimia katsellessa unohtuu usein, että ei-autoritaarisia aasialaisia maita on onnistunut viruksentorjunnassa jopa Kiinaa paremmin, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen.

Näitä maita ovat ainakin Taiwan ja Etelä-Korea. Niissäkin on pystytty tehokkaasti jäljittämään ja eristämään viruksenkantajia.

”Kiina näyttäytyy nyt Yhdysvaltain rinnalla hyvänä, mutta tämä ei kerro Kiinan järjestelmän hyvyydestä vaan siitä, että Yhdysvalloissa pandemiaan liittyvät asiat on hoidettu niin huonosti.”

Kiina on ainut valtio maailmassa, jossa voidaan keskusjohtoisesti ja näin jättimäisin resurssein torjua virusta. Toisaalta pandemiasta voi myös syyttää Kiinaa ja sen autoritaarista systeemiä. Koronaviruksenkin osalta menetettiin alun arvokkain peliaika, kun siitä hälyttäneitä kiinalaisia lääkäreitä hiljennettiin. Sars-viruksen synnyn aikaan 2000-luvun alussa Kiina salasi sen pitkään.

Iso kysymys Kiinan järjestelmään liittyen onkin se, miten käy, kun Kiinasta seuraavan kerran löytyy uusi virus. Pystyykö Kiina tarvittavaan avoimuuteen?

”On huolestuttavia piirteitä ilmassa, kun autoritaariset piirteet lisääntyvät Kiinassa. Avoimuus uusien virusten tullessa olisi todella tärkeä”, Sinkkonen sanoo.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 31.10.2020 julkaistussa Mari Mannisen kirjoittamassa uutisartikkelissa Pandemia on muisto vain.]

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti