lauantai 23. joulukuuta 2017

S Kataloniassa ei ole hiljaista enemmistöä itsenäistymistä vastaan

Katalonian yhteiskunta on täysin jakaantunut tämän kysymyksen suhteen mutta puheet "hiljaisesta enemmistöstä" itsenäistymistä vastaan ovat puppua. Itsenäistymisliike on kasvattanut kannatustaan ja omaa edelleen parlamentaarisen enemmistön. Äänestysaktiivisuus ei enää tästä käytännössä voi hirveästi nousta. Nämä ovat aivan poikkeuksellisen korkeita lukuja Espanjan kontekstissa.

Kannatus ei välttämättä kiistattomasti vielä oikeuta itsenäistymiseen mutta on aivan selvää että tämä ongelma on ratkaistava poliittisten neuvottelujen kautta. Espanjan tulisi suostua virallisen itsenäistymiskansanäänestyksen järjestämiseen. Jos itsenäistymisen vaihtoehtona tarjotaan laajempaa itsehallintoa, on vielä mahdollista houkutella enemmistö katalaaneista valitsemaan Espanjan osana pysymisen.

Itsenäistymisliikkeen johtajat voidaan pidättää, täysin kohtuuttomia syytteitä nostaa ja rauhanomaisia mielenosoituksia kutsua kapinaksi mutta se ei tule tätä kriisiä ratkaisemaan. Eurooppa ei myöskään voi enää katsoa poispäin. Katalaanit eivät hyväksy Espanjan poikkeustoimia artiklan 155 nojalla ja palauttivat nyt itsenäistymisen kannattajat takaisin valtaan - mikäli itsenäistymisliike kykenee hallituksen muodostamaan. 

[Katalonian asioita läheltä seurannut ja edelleen läheltä seuraava Janne Riitakorpi blogissaan 22.12.2017 julkaisemassaan analyysissä Katalonian itsenäistymisliikkeelle merkittävä voitto Kataloniassa 21.12.2017 pidettyjen paikallisparlamentin vaalien tulosta koskien (tulosta joka on kauheahko Espanjan hirvittävän pääministerin Mariano Rajoyn kannalta)]

[PS. Mainio tämä Riitakorven ajatus laajemman itsehallinnon tarjoamisesta katalaaneille. Kun viimeiset oliko se 20 vuotta on Espanjan keskushallinto torpannut kaikki ajatukset siihen suuntaan, ja tämä on lisännyt Kataloniassa itsenäisyyden kannatusta. Itse antaisin Stetson-Harrison-menetelmällä, jos Kataloniassa pidettäisiin ko. virallinen kansanäänestys, laajemmalle itsehallinnolle jopa suuremmat mahdollisuudet menestyä kuin itsenäistymiselle. Mutta jos taas Mariano Rajoyn hallitus haraa tavanomaiseen tapaan vastaan ja torppaa kaikki uudistukset, niin lienee selvää, että silloin Katalonia tulee itsenäistymään. Sanotaanko seuraavien kymmenen vuoden aikana.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti