maanantai 25. joulukuuta 2017

S Etelä-Afrikan tasavallan julkinen terveydenhoito on (ehkä) maailman huonoin

Myös maan julkinen terveydenhuolto on luhistumisen partaalla. Vuosien 1990-2005 välillä ihmisten keskimääräinen elinikä laski yli kymmenellä vuodella. Vuonna 1990 maanlaajuisessa tutkimuksessa havaittiin, että 0,8% raskaana olevista naisista kantoi HI-virusta. Nykyään kyseistä tautia kantaa yli 10% maan väestöstä ja se on viimeisten vuosien aikana yleistynyt erityisesti nuorten mustien keskuudessa. BBC uutisoi vuonna 2013, että 28% naispuoleisista koululaisista kantoi kyseistä tautia, jonka he olivat usein saaneet itseään huomattavasti vanhemmilta miehiltä. Tämän vuoden huhtikuussa enca.com uutisoi Kwazulu-Natalin terveydenhuoltokriisistä, joka on ajanut lukuisat syöpäpotilaat kuolemanvaaraan. Kaupunkien ulkopuolella toimivat pienklinikat kärsivät kroonisesta työvoimapulasta, kuin myös toimimattomista laitteista. Sädehoitoihin tarkoitetut laitteet eivät ole olleet toiminnassa useampaan vuoteen, joka on lisännyt ruuhkautumista suurten asutuskeskusten vastaanotoissa. Health Consumer Powerhouse on arvioinut useina vuosina peräkkäin Etelä-Afrikan julkisen terveydenhuollon maailman huonoimmaksi, vaikka maan terveydenhoidon ylläpitoon käytetään yli 13 miljardia dollaria vuodessa. Yli 70% eteläafrikkalaisista lääkäreistä työskentelee tällä hetkellä yksityisillä klinikoilla, joiden palvelut ovat usein aivan liian kalliita tavallisille ihmisille. 

[liberaali Tuukka Kuru historiaa ja segregaatiota ja rotu- ja ryhmäidentiteettejä käsittelevän kolmiosaisen kirjoitussarjansa Sulatusuunin epävarma tulevaisuus 1.8.2017 julkaisemassaan kolmannessa osassa], jossa hän käsittelee Etelä-Afrikan vaikeaa historiaa ja nykytilannetta]

[Kahdessa aikaisemmassa osassa Kuru oli käsitellyt Yhdysvaltoja. Ne pääset lukemaan täältä ja täältä.]

2 kommenttia:

  1. Kiittäkäämme Suurta Nelson Mandelaa. Etninen puhdistus myös meneillään, kiittäkäämme tiedostavia antirasisteja siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voimme kiittää kai ennen kaikkea sitä, että kovin suuri yhteiskunnallinen monimuotoisuus rikkoo yhteiskunnallisen koheesion. Mutta toki joka tapauksessa valkoisten harjoittaman rotusorron päätyttyä uusilla vallanpitäjillä on ollut valtava tehtävä edessään. Ja kaikissa järjestelmissä on roistonsa.

      Lisäksi sanoisin, että kunpa ANC joutuisi luopumaan vallasta.

      Nelson Mandela ei kyllä kannattanut minkäänlaista etnistä puhdistusta.

      Mutta hyvä, että ANC ei sentään ryhtynyt reaalisosialismin linjoille voitettuaan. Se olisi myös tuhonnut maan talouden perusteellisesti.

      Poista