torstai 14. joulukuuta 2017

S Kaiken maailman uskovaisista ja oikeinajattelijoista

Jumalan terve, toverit! Tiesittekö, että lestadiolaiset tykkäävät tervehtiä toisiaan tuolla "Jumalan terve!"-lausahduksella? Se on vähän samanlainen juttu kuin minkä takia esimerkiksi kommunistit ja uusnatsit käyttävät toisistaan tuota termiä "toverit". Kyse on siitä, että sanoja sekä tunnustaa omaa että toisen uskoa, minkä lisäksi näillä käsitteillä luodaan erottelua sisä- ja ulkoryhmien välille. Kommunisti on kommunistille toveri ja uskovaista tervehditään Jumalan nimeen, mutta vääräuskoiselle tai väärää poliittista aatetta tunnustavalle riittää ihan tamperelainen moro.

Uusnatsit, lestadiolaiset, kommunistit, mormonit ja sen sellaiset itse asiassa muistuttavat kulttuureiltaan hyvin vahvasti toisiaan. Kaikissa näissä ryhmissä ryhmät pyrkivät eristämään itsensä ja jäsenensä ihmisistä, jotka voisivat uhata ryhmän sisäistä koheesiota. Uskovaiset rienaavat toisinajattelijoita vääräuskoisiksi, minkä jälkeen heitä pilkataan sekä avoimesti että selän takana ja heidän seuraansa pidetään sosiaalisesti epätoivottavana. Uusnatsit ja kommunistit vaativat niin pitkälle menevää puhdasoppisuutta, että uusnatsi tai kommari ei saa esimerkiksi olla kaveria porvarin tai liberaalin kanssa. Mikäli hänellä on vääränlaisia kavereita tai vääriä ajatuksia, uusnatsit ja kommunistit koittavat häpäistä häntä, pilkata häntä ja ivata häntä. Vaatimus on sama kuin uskovaisilla: sinun on jätettävä väärät ajatuksesi ja oltava kuin me. Jos lähimmäisesi ajattelevat eri tavalla kuin uusnatsit, kommunistit tai uskovaiset, silloin nämä lähimmäiset on uhrattava Jumalan tovereiden vuoksi.

Tämä puristisuus on välttämätöntä, jotta lähtökohtaisesti irrationaalinen yhteisö ja ideologia voi elää. Mikäli uusnatsin annetaan olla kaveri kommunistin kanssa, silloin tämä uusnatsi saattaa vaikka alkaa ajatella asioista eri tavalla. Mikäli mormoninuoret eivät leikkaa kirkosta eronnutta nuorta sosiaalisista piireistään, silloin tämä epäuskoisuus saattaa levitä myös muihin nuoriin. Kuplat ovat välttämättömiä hulluuden ylläpitämiseksi.

Mikäli koet vihaa esimerkiksi poliittisesti eri mieltä olevaa kohtaan tai eri tavalla uskovaa kohtaan, kannattaa miettiä, että onko tämä nyt ihan fiksua vai olisiko niin, että tunteellinen suhtautuminen menee tässä järjen edelle ja vie sinulta kyvyn ajatella. Mikäli sinua taas pilkataan sen vuoksi, että ajattelet tai toimit eri tavalla kuin pilkkaaja, johtuu se lähinnä siitä, että pelkkä olemassaolosi ja ajattelusi vapaus uhkaa näitä ahtaita, rajoittavia ja ihmisvihaan kannustavia kuplia, joita ei pitäisi edes olla olemassa. 


[liberaali Jiri Keronen Facebookissa 13.12.2017]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti