tiistai 28. helmikuuta 2023

S Urheilijat voivat tehdä kynsillään politiikkaa, mikä sallittakoon

Jokainen kynsi oli maalattu eri värillä, värit olivat kiiltävät ja metallinhohtoiset: punaista, keltaista, kultaa, turkoosia, purppuraa. Jos aika ja paikka olisi ollut toinen, niihin ei ehkä olisi kiinnitetty mitään huomiota. Tai ehkä joku olisi huomannut pirteän yksityiskohdan ehostuksessa, jatkanut elämäänsä.

Mutta vuosi oli 2013, paikka oli Moskova ja kynnet kuuluivat ruotsalaiselle korkeushyppääjälle Emma Green Tregarolle. Hän oli saapunut elokuussa järjestettäviin yleisurheilun MM-kisoihin, joiden isäntämaassa oli vain reilu kuukautta ennen tullut voimaan laki, joka kielsi ”homoseksuaalisen propagandan” alaikäisille. Lain arvostelijat pelkäsivät, että se antaisi vapaat kädet homofobiselle vainolle.

Green Tregaro julkaisi kuvan kynsistään sosiaalisen median tileillään saatteella: ”kynnet maalattu sateenkaaren väreillä”.

Kohu oli valmis. Ruotsin yleisurheiluliiton määräyksestä ”sateenkaarikynnet” maalattiin piiloon: punaisiksi, jos jotakuta kiinnostaa.

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen kiirehti linjaamaan Helsingin Sanomissa, että erottaminen uhkaisi myös jokaista suomalaisurheilijaa, joka lakkaisi kyntensä sateenkaariväreillä edessä olevia helmikuun 2014 Sotšin talviolympialaisia varten.

Kohkailun seasta erottui selvä viesti: urheilu on urheilua, ja sitä ja politiikkaa ei tulisi sotkea keskenään. 

[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 13.10.2022 julkaistussa Karoliina Knuutin kirjoittamassa kolumnissa Ytimiään myöten vallan linnake – urheilumaailman on yhä vaikeampi uskotella, ettei politiikka kuulu urheiluun.]

[Kyllähän se niin on, että myös ihmiskasvoista nationalismia kannattavan Suomen Sisun aatemaailmaa kannattavan urheilijan tulee saada maalata järjestön tunnukset kynsiinsä ja julkaista kuva niistä sosiaalisessa mediassa. Erityisesti kansainvälisessä urheilukilpailussa.]

2 kommenttia:

  1. Onneksi Moskovordor ei ole koskaan sekoittanut urheiluun politiikkaa eikä päinvastoin.

    VastaaPoista