perjantai 24. helmikuuta 2023

S Toistivat Sokal-henkisen tempauksen

Vuonna 2018 kolme nuoremman polven tutkijaa – James Linsday, Peter Boghossian ja Helen Pluckrose – toistivat Sokal-henkisen tempauksen julkaisemalla useita kepposmielessä laadittuja, mutta tieteellisen vertaisarvioinnin läpäisseitä, artikkeleita.

Heidän ensimmäinen “tutkimuksensa” julkaistiin feminististä maantiedettä edustavassa lehdessä Gender, Place & Culture. Kirjoituksessa havainnoitiin koirien käyttäytymistä koirapuistossa ja pohdittiin tämän pohjalta mahdollisuuksia sitoa miehet kulttuuriseen “hihnaan” ja kouluttaa heitä, koirien lailla, kunnioittamaan naisia ja irtautumaan raiskauskulttuurista. Kolmikon pyrkimyksenä oli kiinnittää huomiota akateemiseen kirjallisuuteen, jota he kuvasivat ilmaisulla “vääryystutkimus” (grievance studies). Kyseessä on tutkimussuuntaus, joka korostaa erilaisiin identiteettiryhmiin kohdistuvia vääryyksiä tai epäkohtia tieteellisestä evidenssistä piittaamatta.

[Näin oli lausuttu Verkkouutisissa 8.9.2022 julkaistussa Jukka Savolaisen kirjoittamassa katsauksessa Vääryystutkijoiden höpötiedettä saa pilkata. Savolainen on sosiologian ja kriminologian professori Wayne State -yliopistossa Yhdysvalloissa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti