Murto sanoo, että OAJ:ssa tiedostetaan kyllä julkisen talouden vaikeudet.
”Mutta jos haluamme pitää hyvinvointi- ja sivistysyhteiskunnasta kiinni tulevaisuudessa, niin ei ole muuta keinoa, kuin panostaa koulutukseen ja oppimiseen. Jos emme investoi siihen nyt, emme saa tulevaisuudessa työmarkkinoille osaavia ihmisiä. Ja kärsimme osaajapulasta jo nyt.”
Suomen virallinen tavoite on, että vuonna 2030 puolet nuorista suorittavat korkeakoulututkinnon. Murto pitää tavoitetta hyvänä, mutta haluaa tuoda esiin toisen huolen.
”Paljon enemmän pitäisi puhua myös ammatillisista koulutuspoluista. Ammattikoulutusta on väheksytty, ja se on aivan kummallista. Meidän työmarkkinammehan kärsivät tällä hetkellä todella laajasta osaamispulasta."
[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 31.12.2022 julkaistussa Veera Paanasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Inkluusio ei toimi, koska rahat eivät riitä, sanoo OAJ:n Katarina Murto.]
Ammattikoulutuksessakin kannattaisi panostaa oppisopimuskoulutukseen, kuten Saksa tekee.
VastaaPoistaSehän ei tietenkään käy Suomessa, jossa ihmisellä on oltava jonkin koulun jonkin sortin tiploomi ollakseen pätevä.
Sen koulutiploomin kanssa Suomessa onkin sitten pätevä, vaikka tosiasiassa ei osaisi edes alkeita, toisin kuin se oppisopimuksella pätevöitynyt saksanmaalainen.
Olen kuullut, että etenkin Sveitsissä panostetaan todella paljon oppisopimuskoulutukseen.
Poista