perjantai 3. helmikuuta 2023

S Psykopaattien ja niiden saaliseläimien välinen tasapaino

Nykyihminen näkee ehkä helpommin psykopaatteja ympärillään, mutta tämä ihmistyyppi on ollut keskuudessamme jo kymmenien tai jopa satojentuhansien vuosien ajan.

Lauerman mukaan ilmiö on kuvattu ja nimetty yksityiskohtaisesti alkuperäiskansojen kertomuksissa ympäri maapallon. Ihmistyyppi on mahdollisesti säilynyt evoluutiossa halki vuosituhansien, koska järjestelmään mahtuu rajallinen määrä psykopaatteja. He ovat erikoistilanteissa erittäin päteviä tyyppejä, esimerkiksi miekka- ja kirveskaudella hyviä sotureita. Avainsana on kuitenkin rajallinen määrä.

− Olen verrannut sitä hiiri- ja petolintukantojen vaihteluun. Saaliiden loppuessa vähenee myös saalistajien määrä. Niiden täytyy olla pitkällä aikavälillä jossain keskinäisessä tasapainossa. 

[Näin oli lausuttu Apu-lehdessä 5.9.2022 julkaistussa Janne Itkosen kirjoittamassa artikkelissa Pahuuden juuret ovat syvällä evoluutiossa − Hannu Lauerma: "Kaikilla ihmisillä on joissain olosuhteissa valmius väkivaltaan ja rankkoihinkin hirmutekoihin".]

2 kommenttia:

  1. Narsismin laajempi esiintyminen sen sijaan on ilmeisimmin paljon myöhempää syntyperää:
    metsästäjä-keräilijäyhteisöt eivät kerta kaikkiaan vain olisi voineet sallia joukossa olevaa kiusaajaa, jonka elämän tarkoitus on sabotoida kaikkien muiden elämää.

    Heidät eliminoitiin joko nopean armollisesti iskemällä pää mäsäksi tai rangaistiin kovennetusti karkottamalla kokemaan hidas ja vaikea kuolema yksinäisyydessä.
    Niinpä heidän määränsä oli pakko molla erittäin vähäinen.

    Narsismin voittokulku alkoi vasta 1800-luvulla Darwinin teorioiden väärintulkinnan myötä, jolloin narsistiset kiusaajat ja terrorisoijat alettiinkin nähdä Eloonjäävinä Voittajina.

    VastaaPoista