perjantai 17. helmikuuta 2023

S Hyvätkään tarkoitusperät eivät aina riitä, eivät edes Suuressa harppauksessa

”Muistan hyvin, miten 1950-luvun lopulla ihmiset sulattivat ruokapannuja ja työkaluja kaduilla olevissa masuuneissa, koska kaikkien piti kasvattaa terästuotantoa.”

Historiankirjoissa aikaa kutsutaan nimellä ”suuri harppaus”.

Silloin Kiinan johto halusi teollistaa maan ja teki sen epärealistisin tavoittein: Kiinan piti pestä Britannia teräksen tuotantomäärissä viidessä vuodessa. Tieteessä ja teknologiassa tavoitteena oli hivuttautua Yhdysvaltojen ohi 15 vuodessa, vaikka Kiinan lähtötaso oli alhainen. Myöhemmin tavoitteita vielä kiristettiin.

Satoja miljoonia ihmisiä määrättiin ympärivuorokautiseen vuorotyöhön, jotta tuotanto saataisiin maksimoitua. Miljoonia ihmisiä siirrettiin maalta kaupunkiin, jotta myös tehtaisiin riitti työvoimaa. Ruoanlaitto kodeissa kiellettiin. Lopulta koko sato piti antaa valtiolle.

Hao Guoqing muistaa ajat vaikeina, mutta hän ei syytä ketään – mitä nyt ehkä vähän maailmanpolitiikkaa ja luonnonkatastrofeja.

[...]

Suuren harppauksen aika nähdään nykyään taloudellisena virheliikkeenä ja inhimillisenä katastrofina, joka sai aikaan valtavan nälänhädän. Kymmeniä miljoonia ihmisiä kuoli.

Haolle harppausaika oli oppi siitä, että hyvätkään tarkoitusperät eivät aina riitä.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 1.10.2019 julkaistussa Katriina Pajarin kirjoittamassa maksumuurin takana olevassa uutisartikkelissa Kansallispäivä.]

2 kommenttia:

  1. Määräkin on laatua, sanoi itänaapurin teräksinen Joe-setä.
    Ei se sitä kuitenkaan ollut Talvisodassa eikä nyt Ukrainassa.
    Kiinassa otettiin Suuren Ruorimiehen johdolla tähän mukaan toisena aspektina vielä Muoto Sisällön Edelle.

    Sillä tavalla tehdään aivan varmasti Muutoksia.
    Ellei lopputuloksella ole niin väliä, johan se onnistuu vähemmälläkin osaamisella, kun vaan käyttää väkivaltaa tarpeeksi
    Jälkipolvet eivät tosin yleensä oikein hyvällä muistele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voidaan esim. tuottaa hirvittävä määrä taulunkehyksiä, joita kukaan ei halua ostaa. Mutta tuotanto näkyy kuitenkin tuloksena bruttokansantuotteessa. Maon kampanja varpusten hävittämiseksi oli myös traagisella tavalla hauska.

      Poista