lauantai 25. helmikuuta 2023

S Sahanpuruinen nykykirjallisuus

Hän luonnehtii kirjallisuuden ympärillä vallitsevaa ilmapiiriä ”sahanpuruiseksi” ja sanoo ettei ihmettele, että nuoret eivät juurikaan lue.

”Yritin ravistella tilannetta, joka tuntuu mielestäni niin pysähtyneeltä”, Liukkonen sanoo HS:lle.

”Mullistavia teoksia, varsinkaan mitään uutta ja rohkeasti uutta tavoittelevaa, todellisia uudistusmielisiä ei ole oikeastaan yhtään. Parhaimmillaan tehdään ’rohkeita avauksia’, mikä ei mielestäni ole paljon, eivätkä ne ole edes rohkeita.”

Hänen mielestään erityisesti viime vuosien aikana suomalaisessa kirjallisuudessa on tartuttu samoihin, muodikkaina pidettyihin aiheisiin ja kielenkäyttöön.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 19.2.2023 julkaistussa Ilkka Mattilan kirjoittamassa uutisartikkelissa Miki Liukkonen peräänkuuluttaa kirjallisuuteen uusia aiheita ja rohkeampaa esillepanoa ”sahanpuruisen yleisatmosfäärin” tilalle.]

[Niinhän se on, ettei kirjailijoiden oikein kannata kirjoittaa mitään maailmojamullistavaa, koska siitä joutuu tekemisiin virkavallan kanssa. Joutuu tuomituksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan taikka uskonrauhan rikkomisesta. Ja voi tulla erotetuksi Kirjailijaliitosta. Taikka tulla tapetuksi.]

[Voi, missä olisi uusi Juhannustanssit tai Amerikan psyko?... No ainakin Halla-aho on osannut ahdistaa asioista päättäviä suurella intensiteetillä, joten ehkä emme elä vielä kulttuurin helvetissä.]

2 kommenttia:

  1. Edesmennyt legendaarinen toimittaja Aarno "Loka" Laitinen kritisoi aikoinaan Finlandia-palkintojen myöntämisperusteita:
    niitä myönnettäisiin hänen nähdäkseen tytöille jotka ovat 17-vuotiaina löytäneet pillunsa ja 19-vuotiaina kirjoittaneet siitä 250-sivuisen romaanin.

    Jos tässä ilmapiirissä kirjoittaisi todellisen sahanpuruntuoksuisen romaanin sahurin elämästä, se luultavasti kiellettäisiin jo ennen julkaisemista patriarkaatin fallosentrisenä paradigmana ja kaikkien naisten alistamisena toksisen maskuliinisuuden tsunamin alle.

    Suurin osa kieltäjistä ei luultavasti ymmärtäisi vähääkään mitä olivat lukeneet, koska se kuvaisi tuottavaa työtä tekevän heteromiehen elämää;
    jotain mistä he eivät tiedä mitään vaikka luulevat tietävänsä siitä kaiken.

    VastaaPoista