torstai 2. helmikuuta 2023

S Campismi voidaan ymmärtää eräänlaisena ”viholliseni vihollinen on minun ystäväni” -ajatteluna

Yhdysvaltalaisen ammattiyhdistystoimija ja toimittaja Dan La Botzin mukaan campismi voidaan ymmärtää eräänlaisena ”viholliseni vihollinen on minun ystäväni” -ajatteluna: campistisen maailmankatsomuksen mukaan imperialismia vastustavien on tuettava ”anti-imperialistista” leiriä sen kamppailussa ”imperialistista” leiriä vastaan.

Vasemmistolaiset liikkeet ympäri maailman ovat aina olleet kansainvälisiä. Vasemmistolaiset ovat asettuneet imperialismia ja ylikansallista kapitalismia vastaan, koska vasemmistolaisen analyysin mukaan kapitalistisen yhteiskuntajärjestyksen systeemisiä ongelmia ei voi korjata vain yhdessä maassa, vaan muutoksen on tapahduttava maailmanlaajuisesti.

Imperialismin vastaisuus on vasemmistolaisessa maailmankatsomuksessa tehdasasetuksena, ja vasemmistossa on perinteisesti kannatettu kansojen itsemääräämisoikeutta sekä sorrettujen kansojen ja siirtomaiden itsenäisyyskamppailuja.

Historiallisesti campismi on kuitenkin saanut monet hyvää tarkoittavat vasemmistolaiset tukemaan diktaattoreita ja imperialisteja, kunhan kyseiset hirmuhallitsijat vain kutsuvat itseään näennäisesti ”anti-imperialistisiksi” ja asettuvat Yhdysvaltoja sekä kansainvälistä kapitalismia vastaan.

[Näin oli lausuttu Kansan uutiset -lehdessä 8.10.2022 julkaistussa Toivo Haimin kirjoittamassa artikkelissa Campismi tuli tiensä päähän Ukrainassa – eikä sitä jäädä kaipaamaan.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti