lauantai 4. helmikuuta 2023

S Beevor: Mannerheim oli hyvin taitava kenraali ja hyvä sodanjohtaja sillä hetkellä

Beevorin uusi kirja sivuaa myös Suomen sisällissotaa. Hänen mukaansa Lenin halusi antaa kuvan, että uusi bolsevikkihallinto eroaa tsaarin vallasta. Siksi kansoille annettiin lupauksia itsenäisyydestä ja itsehallinnosta. Lenin uskoi, että maailmanvallankumouksen voiton jälkeen ne palasivat yhteen. Suomessa valkoiset kuitenkin voittivat sisällissodan ja maa livahti hetkeksi auenneesta ikkunasta.

– Mannerheim oli hyvin taitava kenraali ja hyvä sodanjohtaja sillä hetkellä.

Suomen tapahtumat vaikuttivat myös sisällissotaan Venäjällä, sillä Suomi muodosti Pietarille uhan. Vuonna 1919 länsivaltojen tukemat valkoiset suunnittelivat kaupungin valtaamista, mutta suomalaiset eivät lopulta lähteneet mukaan.

– Valkoiset kenraalit vieroittivat ylimielisyydellään kaikki, jotka olisivat heitä voineet auttaa: suomalaiset, virolaiset ja puolalaiset vaikkapa.

Irti päässeet valtakunnan osat pelkäsivät sen kokoamista uudelleen. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehden sivuilla 19.20.2022 julkaistussa Seppo Varjuksen kirjoittamassa artikkelissa Antony Beevor: Venäjällä ei tule uutta vallankumousta – Putinin ideologia on peräisin sisällissodan valkoisilta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti