keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

S Milton Mayer ja tutustumisteoria

Mayer, Amerikan juutalainen totesi sodan jälkeen, että amerikkalaisena häntä kauhistutti kansallissosialismin nousu Saksassa, saksalaisperäisenä amerikkalaisena se loukkasi häntä ja juutalaisena se hämmensi häntä. Journalistina asia kiehtoi häntä.

Mayer halusi tietää millainen oli tämä ihmishirviö, natsi. Hän halusi kuunnella natsia ja ajatteli että olihan hän itsekin ihminen ja olisi siis periaatteessa voinut olla natsikin.

Niinpä Mayer muutti vuodeksi Saksaan ja solmi tuttavuuksia natseihin, joista hän syvähaastatteli kymmentä yksilöä. Paikka oli yliopistokaupunki Marburg, mutta niin paikan kuin henkilöiden nimet muutettiin.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 18.5.2022 julkaistussa merkinnässä Nyt puhuvat natsit, jossa on kyse Milton Mayerin toisen maailmansodan jälkeen tekemien saksalaisten natsien haastatteluista.]

[PS. Nk. tutustumisteorian mukaan, jos ihminen tutustuu ihmisiin, joita kohtaan hän tuntee vierautta, niin hän lopulta huomaa, että nämä ovat ihan samanlaisia ihmisiä kuin hän itsekin.]

[II PS. Tänään on näköjään natsi-Saksan "armoitettua" diktaattoria Adolf Hitleriä vastaan suunnatun murhasalaliiton vuosipäivä. Tapahtuma oli siis vuonna 1944. Hitler selvisi hengissä murhayrityksestä, ja sen jälkeen hän luotti lähinnä vain SS-miehiin ja puolueen jäseniin. Ja hänen vihansa aatelisia kohtaan nousi yli äyräidensä.]

2 kommenttia:

  1. Euroopassa tutustumisteoria on johtanut täysin päinvastaisiin tuloksiin:

    kun Eurooppaan on tunkeutunut afro-, arabi- ja afganistijätkiä, on moni pikkutytttö ja nuori nainen saanut kuullakseen varoitteluja:
    he eivät ole kuin me!

    He ovat kuitenkin kuulleet myös tutustumisteorian, jonka mukaan kun heihin tutustuu huomaa, että ovat aivan samanlaisia, aivan samanlaisia, aivan samanlaisia kuin mekin.

    Niinpä he ovat menneet tutustumaan ja liian myöhään joutuneet huomaamaan, että he ovat täysin erilaisia kuin me.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvitsemme sen sijaan enemmän esim. buddhalaisia.

      Poista