perjantai 1. heinäkuuta 2022

S Levi joutui toteamaan, että tuossa tilanteessa rukoileminen olisi ollut varsin hävytöntä

Levi tunsi leirillä houkutusta rukoiluun yhden, ja vain yhden, kerran.

Seistessään lokakuussa 1944  alasti jonossa muiden alastomien vankien puristuksessa kädessään henkilökorttinsa. Tietämättä, joutuisiko saman tien kaasukammioon vai olisiko vielä tarpeeksi voimakas tekemään orjatyötä.

Yhdellä silmäyksellä SS-mies ratkaisi kunkin kohtalon ojentaen paperin oikealla tai vasemmalla puolella olevalle avustajalle, mikä merkitsi vangeille elämää tai kuolemaa.

Hetken Levi empi jonossa, mutta sitten hänessä heräsi oikeudentunto.

”Rukoileminen tuossa tilanteessa ei olisi ainoastaan järjetöntä, vaan myös rienaavaa ja hävytöntä, ei-uskovaisen ihmisen äärimmäisen katala teko. Torjuin houkutuksen: tiesin, että jos jäisin henkiin, saisin hävetä temppuani.”

[Näin oli lausuttu Vapaa-ajattelijain Liiton lehden Vapaan ajattelijan numerossa 4/2021 julkaistussa artikkelissa Koska Auschwitz on olemassa, Jumalaa ei voi olla.]

2 kommenttia:

  1. No jaa, mikäli juutalainen uskoo Vanhan Testamentin sellaisenaan, hänen olisi loogista ajatella Auschwitzin olleen nimenomaan Jahwe Zebaothin luomus kurmuuttaakseen taas kerran Valittua Kansaansa jostain käsittämättömästä syystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta vaikka Vanhan testamentin mukaan Jumala aikaansaa niin hyvän kuin pahan, niin mielihyvän kuin kärsimyksen, niin ehkä monet juutalaiset ajattelivat, että tämä on jo vähän liian paksua.

      Poista