sunnuntai 10. heinäkuuta 2022

S "Antaa heidän istahtaa kiven päälle omaan erämaahansa miettimään, miten tässä näin kävi"

”Se maa, se kansakunta, jos sitä voi edes kansakunnaksi kutsua… joskus kutsun sitä syöväksi. Se on ihmiskunnan syöpä, Euroopan syöpä. Ja meillä ei ole siihen tabletteja, ei mitään hoitoa.”

Tällaisia sanoja olisi ollut hätkähdyttävää lukea ennen Venäjän helmikuista hyökkäystä Ukrainaan. Landsbergisin sanat kuulostavat jopa vihapuheelta.

Mutta mitä ovat vihaiset sanat aikana, jolloin ukrainalaisia murhataan ja raiskataan, hävitetään? Putinin käskyllä, Venäjän asevoimien toteutuksella ja Venäjän kansan tuella. Maaliskuun lopussa julkaistun Levada-tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan 83 prosenttia venäläisistä tukisi Putinin toimia – hänen suosionsa näyttää sodan takia kasvaneen.

Landsbergis istui vuosina 2003–2014 Euroopan parlamentissa. Hän sanoo tuolloin yrittäneensä saada eurooppalaiskollegansa näkemään, ettei Venäjää voi kohdella kuten muita maita.

”Meidän on opittava elämään ilman Venäjää. On vaikea nähdä, että Venäjä muuttuisi paremmaksi, yhteistyöhaluiseksi, avuliaaksi, positiiviseksi. Ehkä on mahdollista, että jätämme Venäjän vain syrjään.”

Landsbergisin mielestä Venäjä ja sen sotakoneisto pitäisi köyhdyttää henkitoreisiin lopettamalla maan energian ostaminen.

”Älkää maksako enää. Antaa heidän istahtaa kiven päälle omaan erämaahansa miettimään, miten tässä näin kävi. Että miten tässä kävi niin, että kukaan ei meitä rakasta.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 1.5.2022 julkaistussa Pekka Mykkäsen kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Putin on täynnä pelkoa, ja siksi hän vihaa kaikkea ympärillään” – Liettuan itsenäisyyden isähahmo Vytautas Landsbergis, 89, ei keksi Venäjästä mitään hyvää sanottavaa.]

[Kyllähän tuo ensimmäisen siteeraamani kappaleen sanoma on vihapuhetta, mutta luulen, että Suomen valtionsyyttäjänvirasto saa päätettyä, että kyseessä on sallittu vihapuhe, jolloin ei tarvitse nostaa syytettä. Suomen nk. vihapuhetta koskeva lainsäädäntö on tarkoituksella kirjoitettu epäselväksi, jotta ihmiset eivät voi etukäteen tietää, mikä on laitonta ja mikä ei, ja siten sensuroisivat varmuuden vuoksi itseään. Valtionsyyttäjänviraston tehtävä taas on nostaa syytteitä ihmisten pärstäkertoimen perusteella. Tai siksi, etteivät he tykkää jostain ihmisestä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti