maanantai 25. heinäkuuta 2022

S Lännen yhtäkkinen ryhdistäytymisen ja yhdistymisen on täytynyt tulla Putinin Moskovalle yllätyksenä

Juuri aloittamassaan uudessa Ukraina-operaatiossa Kreml näyttää tehneen pahan laskuvirheen. Paitsi, että sotilaallisesti haaste voi mahdollisesti olla liian suuri, vuosikausia menestyksellisesti jatkunut NATO:n hajaannuttaminen otti hankkeen myötä valtavaa takapakkia. Lännen yhtäkkinen ryhdistäytymisen ja yhdistymisen on täytynyt tulla Moskovalle yllätyksenä. Todella pitkälle menevät sanktiot ovat Venäjälle kuin taloudellinen ydinisku, eikä Kreml näytä olleen varautunut niihin, saati Ukrainan saamaan mittavaan aseapuun.

Kannaltamme positiivisena piirteenä merijalkaväen analyysissa voi pitää sitä, että ainakaan yhteenvedon perusteella Putinin strategiassa ei näytettäisi kohdistettavan erityistä huomiota Suomeen tai Ruotsiin.

Täysin ei silti kannata huokaista helpotuksesta, sillä Putinin ajattelua valaisee myös hänen 21.2.2022 pitämänsä, Ukrainan laajemman sodan aloittanut puhe. Tuossa puheessa Putin väitti Leninin tehneen virheen 1917 ”myöntäessään itsenäisyyden tietyille valtioille”. Suomi on yksi näistä valtioista, ja on hyvin mahdollista, että asemamme rinnastuu Putinin ajattelussa Viroon, Latviaan ja Liettuaan – ja ehkä kelpaa niille vaihtoehdoksi, jos hyökkäys Baltian maihin on näiden NATO-jäsenyyden vuoksi liian riskialtis.

[Näin oli lausuttu Päivän byrokraatti -sivustolla 13.3.2022 julkaistussa katsauksessa ja kannanotossa NATO.]

2 kommenttia:

  1. Suomella on jo de facto NATOn täysjäsenen turvallisuustakuut jatkuvien rauhankumppanuusharjoitusten muodossa, joihin osallistuu koko ajan usean NATOn täysjäsenen asevoimien yksiköitä.

    Turkin kiusantekokin päättyy viimeistään silloin, kun kaikki muut NATO-maat ovat ratifioineet Suomen liitttymisen.
    Sen jälkeen Turkilta ei enä kysytä muuta, kuin tuleeko nimi paperiin vai suljetaanko epäluotettavaksi osoittautunut liittolainen liittolaisuuden ulkopuolelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin kannattaa joka tapauksessa ajatella. Ei tässä muuten jaksaisi elää.

      Poista