keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

S Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisointi Suomessa tapahtui

Suomessakin homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin rikoslaista vasta vuonna 1971 ja sairausluokituksesta vuonna 1981. Yhteiskunnassamme elää paljon ihmisiä, jotka ovat kasvaneet ajassa, jossa heidän seksuaalinen suuntautuminensa on ollut karmea kolmikko: rikos, sairaus ja synti. Tätä taakkaa kantavat edelleen myös nuoremmat sukupolvet, vaikka muutosta parempaan onkin tapahtunut.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 22.6.2022 julkaistussa Maaret Kallion kirjoittamassa kolumnissa Asennetutkimusten kysymykset pysäyttivät: Perusasiat eivät ole Suomessa vieläkään ilmiselviä.]

[On se minustakin melko kummallista, että homoseksuaalisuus ja transseksuaalisuus ovat olleet menneinä aikoina isoja mörköjä. Olen tavannut itse ajatella, että jotkut ihmiset nyt vain kerta kaikkiaan ovat sellaisia, ja sillä siisti.]

2 kommenttia:

  1. Homoseksuaalisuus on voitu nähdä tuottamattomana seksuaalikäyttäytymisenä, joten sen funktio on siis voinut olla vain hedonistinen rietastelu, joka on pois kaikesta tuottavasta.

    Transseksuaalisuus puolestaan on voitu nähdä ansaitsemattomien oikeuksien haalintana:

    mies joka kokee itsensä naiseksi voi vältellä mammutinmetsästyksen ja taistelun vaaroja, mutta ei kuitenkaan voi synnyttää, eikä siis totetuttaa naisen pääfunktiota yhteisön jatkuvuudessa ollen jonkinlainen vapaamatkustaja.

    Nainen, joka kokee itsensä mieheksi on jonkin verran hyödyllisempi:
    hän voi tulla raskaaksi ja synnyttää, mutta hän ei voi fyysisten eikä usein psyykkistenkään kykyjensä puolesta täyttää miehen paikkaa yhteisössä.
    Silti hän vaatii itselleen miehelle kuuluvia oikeuksia, muodostuen näin myös vapaamatkustajaksi sekä yhteisön hajottajaksi.

    VastaaPoista