perjantai 22. heinäkuuta 2022

S Juutalaisuuteen uskontoon liittyy myös elementti, joka kannustaa väittelyyn

Sanoisin, että on olemassa ääriortodoksisen juutalaisuuden keskittymiä, jotka osittain määrittelevät itsensä modernin elämäntavan hylkäämisen kautta. Heidän keskuudestaan on löydettävissä myös kirjaimellista raamatuntulkintaa ja nuoren maan kreationismia. Teoriasi voidaan siis hyvin vahvistaa myös juutalaisuutta tarkastelemalla.

Toisaalta juutalaisuuteen liittyy myös elementti, joka kannustaa väittelyyn.

Suurimmilla sankareillamme on tapana väitellä Jumalan kanssa. Aabraham väitteli Jumalan kanssa Sodomasta ja Gomorrasta ja Mooses väitteli Jumalan kanssa siitä, tuhotaanko juutalainen kansa vai ei. Talmud puolestaan on vain kooste erilaisista väittelyistä. Ja sitten lainopillisten koodeksien tehtävänä on yrittää selventää, mitä meidän pitäisi todella tehdä, kun otetaan huomioon kaikki erilaiset mielipiteet. Juutalaisuuteen kuuluu siis argumentatiivinen perinne. Luulen, että se on luonut yhteisön, joka ei pelkää älyllisiä haasteita.

Olemmeko kuitenkaan saavuttaneet lopullisen voiton raamatuntulkinnan älyllistä haasteista? Emme, sillä moraalikysymykset ovat edelleen valtava haaste. Nykyään ihmisillä on niin valtavasti vaihtoehtoisia tapoja elää elämäänsä. Erilaisia tapoja hahmottaa seksuaalisuutta ja sukupuolia käsittelevää etiikkaa sekä mahdollisuus mennä naimisiin muihin etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa.

Niinä aikoina, kun juutalaiset asuivat getoissa, oli olemassa vain vähän vaihtoehtoja. Kun älylliset kysymykset olivat puhtaasti teoreettisia, ne eivät olleet pelottavia. Mutta nykyään ne voivat johtaa avioliittoon muiden uskontokuntien edustajien kanssa tai ympäröivään yhteiskuntaan sulautumiseen. Tämä on saanut aikaan ääriortodoksisuuden, joka on vastareaktio arvomaailman liberalisoitumiseen. 

[Näin oli lausuttu Areipagi-sivustolla 18.5.2022 julkaistussa Sampsa Korpelan tekemässä rabbin ja teologin Samuel Lebvensin haastattelussa, joka oli otsikoitu: Rabbi ja teologi Samuel Lebens: Analyyttinen teologia ei ole vain kristillistä teologiaa, vaikka kristityt ovatkin siinä edelläkävijöitä.]

2 kommenttia:

  1. Oliko se Aabrahamin ja Jahven debatti Sodoman ja Gomorran kohtalosta sittenkään väittely;
    ettei paremminkin sikäläiseen kauppatapaan kuuluva tinkiminen?

    VastaaPoista