tiistai 12. heinäkuuta 2022

S Keisari Justinianus vainosi mahdottoman ankarasti homoseksuaaleja

Justinianuksen lait myötäilivät kristillisiä periaatteita. Kova linja homoseksuaaleja vastaan oli kristinuskon lisä antiikin seksuaalimoraaliin, ja se oli  ilmestynyt lainsäädäntöön jo 300-luvulla (Cod. Theod. 9,7,6 v. 390; Meyendorf 1989, 10–11; Mommsen 1899, 703–704).

Kukaan aiemmista keisareista ei kuitenkaan aikaisemmin ollut pannut toimeen periaatteita yhtä jyrkällä tavalla kuin Justinianus. Pakanallisella keisarikaudella seksuaalietiikka oli ollut varsin vapaamielistä. Nyt sen tilalle astui seksuaalietiikka, jossa seksin ainoa tarkoitus oli jälkeläisten siittäminen avioliitossa. Vapaamielinen antiikin linja säilyi kuitenkin siinä, että miesten sallittiin pitää jalkavaimoja. Mielenkiintoista on, että Justinianuksen lait koskivat vain miespuolisia homoseksuaaleja eivätkä ne puhu lesbosuhteista mitään (Moorhead 1994, 36).

Justinianus ei itse täyttänyt kristillistä tavoitetta sukupuolielämän tarkoituksesta. Vuodesta 524 lähtien hän oli ilmeisesti täysin lisääntymiskyvytön, koska hän oli sairastanut kivestulehduksen, joka aikuisiällä usein johtaa hedelmättömyyteen. Justinianus oli tällöin jo yli 40-vuotias (Cesaretti 2004, 157). 

[Näin oli lausuttu Tieteessä tapahtuu -lehdessä 24.2.2022 julkaistussa Pekka T. Heikuran kirjoittamassa artikkelissa Keisari Justinianus ja toisinajattelijoiden vainot.]

4 kommenttia:

  1. Miksipä lesbosuhteisiin olisi pitänyt puuttua maallisilla laeilla, kun eihän niitä mainita Raamatussakaan mitenkään?
    Pakanallisilla roomalaisilla oli ollut miesten väliseen seksin myöhemminkin laajalti tunnettu periaate "ei se ole homo joka panee, vaan jota pannaan".

    Miesmäisenä osapuolena esiintyminen katsottiin vaihtoehtoiseksi normaaliseksiksi, kun taas naismaisena esiintyminen oli luonnonvastaista;
    mieshän vaihtoi siinä sukupuoltaan!

    Julius Caesarilla oli varaa esiintyä miessuhteissaan naismaisena osapuolena, koska oli todistanut miehuutensa sotapäällikkönä. – Sai hän siitä huolimatta kuulla asiasta kuittia senaattia myöten.

    Ja ilmeisesti pakanaroomalaistenkin mielestä naiset saivat touhuta keskenään mitä halusivat, kunhan tekivät sen yksityisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä apostoli Paavali oli ainakin jonkun kerran sanonut jotain myös naispuolista homoseksuaalisuutta vastaan. Vanhassa testamentissa taas ei kuitenkaan taideta sitä puolta asiasta edes mainita.

      Poista
    2. No todellakin, Roomalaiskirje 1:26-27:

      "Siksi Jumala on jättänyt heidät häpeällisten himojen valtaan. Naiset ovat vaihtaneet luonnollisen sukupuoliyhteyden luonnonvastaiseen,
      ja miehet ovat samoin luopuneet luonnollisesta yhteydestä naisiin ja heissä on syttynyt himo toisiaan kohtaan. Miehet ovat harhautuneet harjoittamaan keskenään säädyttömyyttä ja saavat ansaitsemansa palkan."

      Paavali ei kuitenkaan manaa erikseen rangaistusta naisille, jotka ovat pimpsatelleet keskenään, vain kollektiivisesti kaiken muun pahan tekijöiden muassa.

      Poista
    3. Mutta se oli ensimmäinen kerta koko Raamatussa.

      Poista