perjantai 23. elokuuta 2019

S Poikienkin ympärileikkaus on eettisesti väärin, sanovat lääkärit

Suomen lääkäriliiton lisäksi myös muut terveydenhoitoalan järjestöt ja muiden Pohjoismaiden lääkäriliitot katsovat rituaalisen ympärileikkauksen olevan eettisesti väärin. Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan ympärileikkaus on aina riski ja ympärileikkauksen tuottama vaurio on pysyvä. Sukupuolielimiin voi koskea vain, jos siihen on lääketieteellinen peruste. Muilla perusteilla kajoaminen on vanhempien, eikä lapsen edun mukaista. Lastensuojelun keskusliiton mielestä ympärileikkaus on rinnastettavissa muihin haitallisiin etnisiin ja uskonnollisiin perinnetapoihin kuten kunniamurhat, lapsiavioliitot, ruumiillinen väkivalta ja verikosto. Lastensuojelun keskusliiton mukaan vähemmistöilläkään ole oikeutta loukata jäsentensä oikeuksia.

Tanskan yleislääkäriyhdistyksen mukaan rituaalinen ympärileikkaus on silpomista ja pahoinpitelyä. Ruotsin lastenlääkäriliiton mielestä ei-lääketieteellinen ympärileikkaaminen on poikien sukupuolielinten silpomista ja se tulisi kriminalisoida pahoinpitelynä. Syyskuussa 2013 pohjoismaiden lapsiasiamiehet ja lastenlääkäriasiantuntijat tuomitsivat ei-hoidollisen ympärileikkauksen lasten oikeuksien rikkomisena ja lasten suojelun rikkomuksena.

Rituaaliset ympärileikkaukset näyttäisivät olevan myös yleisesti vastoin suomalaisten oikeustajua. Lastensuojelun Keskusliitto teetti vuonna 2008 Taloustutkimuksella kyselyn, jonka mukaan 80 prosenttia vastaajista kieltäisi poikien turhan ympärileikkauksen. Vain kahdeksan prosenttia vastaajista sallisi lapsen lääketieteellisesti turhan ympärileikkauksen.

”Ympärileikkaus on sekä eettisesti että juridisesti väärin ja vastoin lääkärin etiikkaa,” Pälve sanoo. 

[Jiri Keronen 26.1.2019 blogissaan julkaisemassaan merkinnässä Poikien ympärileikkaus on maailman yleisin tappava rituaali]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti