perjantai 2. elokuuta 2019

S Nykyajan orwellilainen uuskieli

Mietin päivittäin, miten maailma kuolee. The end will not be televized, but streamed on YouTube and shared on social media. Tässä joku muidu kertoo, että "ylipaino" ei ole neutraali sana, vaan siinäkin on jotain vakavan loukkaavaa, heteronormatiivista ja myös aavistuksen rasistista. Pitäisi kuulema sanoa "lihava".

Voi vittuku minä en pysy perässä näitten asioitten kanssa. Kun minä olin nuori, ei saanut sanoa "lihava", vaan piti sanoa "ylipainoinen". Nyt homma kääntynyt taas päälaelleen ja minä en enää tiedä yhtään, että miten puhe ja sanat toimivat. Alanki tästä lähtien käyttää kaikista sanaa "läski" riippumatta siitä, mitä vaaka sanoo. Läskejä ootte kaikki. KAIKKI. Ja tämä koskee etenkin JUST SUA.

Tämä on muuten pitkälti tasan sitä, mitä Orwell kirjoitti uuskielestä - ja miten meidän nykyinen yhteiskunta toimii. Asioita ja ihmisiä koitetaan hallita hallitsemalla heidän sanojaan. Yleisesti käytetyt termit, jotka kaikki ymmärtävät, pyritään kieltämään ja tilalle tuomaan merkityksettömiä höpösanoja, jotka eivät kerro mitään. Nyky-yhteiskunnassa tällaisia voisivat olla vaikka jotkut tyyliin "rodullistettu", "sukupuolioletettu" tai "body positivity".

Lisäksi uuskieli toimii siten, että sanojen merkitys ei ainoastaan vähene, vaan se muuttuu jatkuvasti. Se, mikä ennen oli oikein, saattaa olla seuraavana päivänä tuplaplusepähyvä tai jopa ajatusrikos.

Vaikka Orwellin maailmassa uuskieli rakennettiin institutionaalisesti, meillä se näyttäisi syntyvän ensisijaisesti spontaanisti. Tietysti institutiot tukevat sen kehitystä esimerkiksi säätämällä sananvapauslakeja, vaatimalla neutraalia ja turhaa kieltä ja ylipäätään edistämällä harmaata, merkityksetöntä ja täysin mitäänsanomattoman neutraalia kieltä ja puhetta. Kuitenkin ensisijaisesti meidän kielemme rajoitukset tulevat meiltä itseltämme.

Länsimaalainen ihminen pelkää puhetta ja sitä, että häntä ja hänen ajatuksiaan kyseenalaistetaan.

[Jiri Keronen Facebookissa 31.7.2019. Ulostuloon liittyy Youtube-video Ylipaino ei ole neutraali sana. Keronen lausui myös kommenttinaan viestinsä alapuolelle:] 

Ei ole olemassa mitään etuoikeutetumpaa kuin valkoihoinen länsimaalainen nainen. Ei kirjaimellisesti yhtään mitään. Jos synnyt valkoihoiseksi länsimaalaiseksi naiseksi, olet heti tämän planeetan hallitsija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti