maanantai 12. elokuuta 2019

S Jim Jonesin Kansan temppeli oli aidosti edistyksellinen liike

Ylen esittämä neliosainen dokumentti Jonestownin tragedia, joka on kokonaisuudessaan katsottavissa Areenasta, kertoo yhdestä lähihistorian kuuluisimmista vaarallisista lahkoista. Saarnamies Jim Jonesin vuonna 1955 perustama Kansan temppeli eroaa useimmista kaltaisistaan aiheuttamansa tuhon laajuudessa: sen tarina päättyi vuonna 1978 yli 900 jäsenen joukkoitsemurhaan Guyanan viidakkoon perustetussa kommuunissa. Oikeastaan kyse oli joukkomurhasta, sillä osa jäsenistä pakotettiin juomaan syanidilla terästettyä mehua. Dokumentti on piinallisen tarkka kuvaus Kansan temppelin vaiheista, ja sitä tukee runsas tallennemateriaali, sillä lahko kuvasi ja nauhoitti toimintaansa säntillisesti aina viimeisiin hetkiin saakka. Myös joukkoitsemurhan aikana tehtyä nauhoitetta kuullaan dokumentissa.

Vaikka asiaa ei erityisemmin pohdita, dokumentissa tulevat esiin myös Kansan temppelin kytkökset 1960- ja 70-lukujen yhdysvaltalaiseen politiikkaan. Siinä missä Charles Manson puhui rotusodasta ja Prosessikirkko ihaili natsismia, Kansan temppeli sopisi mainiosti nykyisen poliittisen korrektiuden raameihin. Lahkon oppi oli antirasistinen, se pyrki tietoisesti saamaan piiriinsä mahdollisimman monia etnisiä ryhmiä, ja jossakin vaiheessa mustien osuus sen jäsenistä oli noin 50%. Kansan temppeliin liittyi useita rodullisia sekapariskuntia, joita ei kumppaninvalintansa takia hyväksytty valkoisten eikä mustien keskuudessa. Jim Jones oli alkujaan eronnut Indianapolisin metodistiseurakunnasta, koska se ei ottanut mustia jäsenikseen. Hän halusi toteuttaa rodullista integraatiota henkilökohtaisesti ”sateenkaariperheessään” ja adoptoi vaimonsa kanssa mustia, korealaisia ja intiaanilapsia.

[kauhistuttava kirjailija Timo Hännikäinen Sarastus-verkkolehdessä 31.7.2019 julkaistussa kirjoituksessaan Edistyksellinen maailmanlopun kultti]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti