torstai 4. heinäkuuta 2024

S Kaikkivaltias Jumala on kieltämättä omituinen

Outoa todellakin, ettet ole aavistanut että maailmankaikkeutemme ja sen sisällys ovat vain unia, näkyjä, sepitettä! Outoa, koska ne ovat niin avoimesti ja hysteerisellä tavalla hulluja – niin kuin kaikki unet: Jumala, joka voisi tehdä kilttejä lapsia yhtä helposti kuin pahoja, ja kuitenkin teki mieluummin pahoja: joka olisi voinut tehdä joka ainoan heistä onnelliseksi eikä koskaan tehnyt yhtään ainoata onnellista: joka pani heidät pitämään kalliina katkeraa elämäänsä ja kuitenkin niin saidasti lopetti sen lyhyeen: joka antoi enkeleilleen ansaitsemattoman ikuisen onnen ja kuitenkin vaati muita lapsiaan sitä itse ansaitsemaan: joka antoi enkeleilleen tuskattoman elämän, mutta kirosi muita lapsiaan syövyttävillä sielun ja ruumiin taudeilla ja piinalla: ja keksi helvetin – saarnaa kultaisista säännöistä, ja että on annettava anteeksi seitsemänkymmentä kertaa seitsemän kertaa, ja keksi helvetin: joka saarnaa moraalia muille ja on itse moraaliton: joka paheksuu rikoksia ja itse tekee ne kaikki: joka loi ihmisen kenenkään kehottamatta ja sitten syytää vastuun ihmisen töistä ihmisen niskoille, sen sijaan että kunniallisesti panisi sen sinne mihin se kuuluu, omille hartioilleen. Joka vihdoin kerrassaan taivaallisella typeryydellä vaatii palvontaa tältä poloiselta häväistyltä orjalta!

[siteeraus on peräisin yhdysvaltalaisen kirjailijan, humoristin ja poliittisen kannanottajan Mark Twainin (1835-1910) novellista Salaperäinen vieras]

[Tänään onkin kätevästi Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä. Lisäksi tänä päivänä tänä Jeesuksen vuonna 2024 pidetään Yhdistyneessä kuningaskunnassa parlamenttivaalit, mikäli en ollut erehtynyt.]

keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

S Cancel- ja woke-kulttuurit totalitarismin airueina

Uskon, että 2020-luvulla vahvistuu entisestään terve vastareaktio, niin Suomen ja suomalaisuuden erityislaatuisuuden kieltämistä vastaan kuin erilaisia identiteettipoliittisia, woke-kulttuuriin ja niin sanottuun ”cancelointiin” liittyviä kehityssuuntia vastaan. Monet ihmiset ovat kyllästyneitä, mutta kaikki eivät uskalla sanoa sitä. Pahimmillaan mielipiteen tai jopa tosiasioiden sanomisesta voi seurata aktivistien organisoima somejahti ja työpaikan tai elannon menetys. Nykypäivän tiedostaminen tarkoittaa sitä, että osaa luetella uusimman kirjainyhdistelmän seksuaalivähemmistöistä tai puhua mahdollisimman ylevästi oikeuksista, ei sitä, että tuntisi ja ymmärtäisi historiaa, korostaisi velvollisuuksia ja vastuuta tai havaitsisi todellisia syy-seuraussuhteita yhteiskunnallisten ongelmien taustalla.

[Näin oli lausuttu Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran blogissa 4.8.2023 julkaistussa merkinnässä Kaksi vuotta.]

S Osakeyhtiön päätöksentekomalli on parempi kuin kunnallisen toimielimen hallintomalli

Osakeyhtiön hallituksessa kaikki ovat yhtiön asialla ja heidän välillään on työnjako osaamisen suhteen. Osakeyhtiön hallituksen jäseniä valittaessa käytetään osaamismatriisia sen varmistamiseen, että osaamisen eri alueet on täytetty. Kunnallisessa elimessä jokainen edustaa jotain intressiryhmää, eikä valittaessa ole laadittu mitään osaamismatriisia hallituksen jäsenistä. Se on iso ero.

Me päätämme HUS:ssa yksityiskohdista ja niistäkin satunnaisesti, mutta meillä ei tosiasiassa ole mahdollisuutta merkittäviin linjanvetoihin, vaikka niitä kaivattaisiin.

Olen istunut aikoinaan myös HYKS:n hallituksessa. Silloin koin, että hallituksesta oli sairaalle pelkkää haittaa. Sillä ei ollut edellytyksiä ohjata toimintaa, mutta kun hallitus kuitenkin oli muodollisesti vastuussa, virkamiesjohto oli sekin vastuusta vapaa ja vältti ikävät päätökset.

Tilanne on nyt paljon parempi kuin silloin, mutta ei silti hyvä. HUS:sta tavallaan puuttuu hallitus, joka pystyisi ohjaamaan ammattijohtoa. Sitä voidaan aina silloin tällöin tarvita.

Pitäisikö sairaala siis olla poliittisen johdon sijasta ammattijohto? Kenties, mutta ammattijohto ei saisi koostua pelkistä lääkäreistä samasta syystä kuin Finnairin hallitustakaan ei ole miehitetty lentäjillä. Lääkäreiden hallitsema sairaala se vasta kalliiksi tulisi.

Lääkärit ovat sitä mieltä, että sairaanhoitopiirin johtoon kelpaa vain lääkäri, mutta kun lääkärit perustivat omilla rahoillaan Mehiläisen, sen johtoon kelpasi ammattijohtaja, ei-lääkäri. Siis ennen kuin se myytin ulos maasta.

[Näin oli lausuttu Vihreiden Grand Old Manin (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaaran blogissa 10.10.2023 julkaistussa merkinnässä Miksi Soten rahat eivät riitä.]

tiistai 2. heinäkuuta 2024

S Ajatusrikokset nykyään

Mitään, minkään määritelmän mukaisia rasistisia tavoitteita en ole kyennyt löytämään nykyisestä politiikasta millään suunnalla.

Niinpä rasismia on yritetty ”paljastaa” ajatusrikosten tasolla ja kun niistäkään ei ole löytynyt näyttöä, on nostettu tikunnokkaan yksittäiset sanat ja jopa huumori.

Tällaiset asiat eivät missään tapauksessa enää kuulu demokraattisen politiikan tekemisen piiriin, vaan sen sijaan totalitarismiin. Kun julkinen sana yrittää määräillä sitä, millaisille vitseille saa yksityiselämässään nauraa, emme elää enää länsimaisen sivistyksen arvojen mukaisessa maailmassa. 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 3.8.2023 julkaistussa merkinnässä Uhrittomien rikosten aikaan.]

maanantai 1. heinäkuuta 2024

S George Lucas raiskasi

Surullisen kuuluisassa 2000‑luvun uudessa trilogiassa George Lucas tuhosi lopullisesti kaiken sen mikä loi Tähtien sota ‑trilogian pimeyden ja valon välisen täydellisyyden. Tosin tällöin elettiin täysin erilaista elokuvantekemisen aikaa, mikä näkyy uuden trilogian kliinisessä kyvyttömyydessä luoda henkilöhahmoihin syvyyttä, sekä kuva-alan täyttämisessä kaikella mitä tietokoneiden efektisaavista löytyy.

[Näin oli lausuttu Elitisti-sivustolla 17.11.2014 julkaistussa Jari Mustosen kirjoittamassa arvostelussa Imperiumin vastaisku -elokuvasta, joka on toinen osa alkuperäistä Tähtien sota -trilogiaa (osat IV, V ja VI).

[Yhdessä tv-ohjelmassa oli muuten kohtaus, jossa George Lucas ja Steven Spielberg | raiskasivat yhdessä Indiana Jonesin. Se oli kaameaa katsottavaa.]