lauantai 22. kesäkuuta 2024

S On tosiasiassa monenlaisia erilaisia akselerationismin lajeja

On iso joukko muitakin akselerationismin suuntauksia, kuten vihreä akselerationismi. Pelkästään sen piirissä sekä keinot että päämäärät vaihtelevat teknologisesta kehityksestä ja ”teknogaismista” teollisen yhteiskunnan tuhoa ja anarkoprimitivististä yhteiskuntaa tavoitteleviin suuntauksiin. Aikamoista väkivaltaa akselerationismin käsitettä kohtaan harjoittavat kaikki tutkijat ja toimittajat, jotka unohtavat kertoa, mistä akselerationismin suuntauksesta milloinkin on kyse. Suurin syy tähän on tietenkin tiedon puute, sillä vaikka akselerationismi on maailmalla akatemian piirissä laajastikin ruodittu teoria, Suomessa sitä ei jostain syystä tunneta lainkaan. 

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 25.7.2023 julkaistussa M. A. Meretvuon kirjoittamassa artikkeleita Kysymyksiä ja vastauksia kiihtymisestä.]

[PS. Marxismileninismin eli kommunismin piirissä on usein ajateltu, että kapitalistista yhteiskuntaa tulee ajaa kohti romahdusta, koska tällainen toiminta pitää yllä kommunistien kannatusta ja antaa mahdollisuuden kaapata lopulta vallan.]

S Muslimilapset oppivat pienestä pitäen, että pojat ovat arvokkaampia kuin tytöt

Patriarkaalisessa kulttuurissa lapset kokevat usein väkivaltaa myös kotonaan. Hierarkia on jyrkkä, ja vanhempien totteleminen on tärkeää. Mansourin mukaan kyse on nimenomaan kuuliaisuudesta, vaikka siitä puhutaan usein kunnioituksena.

Lapset oppivat pienestä asti, että pojat ovat arvokkaampia kuin tytöt, tai vähintäänkin heillä on eri roolit. Siinä piilee Mansourin mukaan syy siihen, miksi osalla muslimitaustaisista lapsista on sopeutumisvaikeuksia eurooppalaisessa yhteiskunnassa.

Islamilaisessa kulttuurissa äiti on jalustalla. Tämä on Mansourin mukaan edelleen valtava tabu, jonka murtamisesta päästäisiin myös ratkaisuihin.

”Äidin rooli ja sen romantisointi on myrkyllisimpiä asioita tässä kulttuurissa.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 5.7.2023 julkaistussa Hanna Mahlamäen kirjoittamassa artikkelissa ”Tietenkin kyse on kulttuurista” – Ahmad Mansour kertoo, mistä katujen väkivalta johtuu.]

perjantai 21. kesäkuuta 2024

S Soininvaara: Vapaa maahanmuutto tuhoaa hyvinvointivaltiot

Pakolaissopimus pitäisi siis uusia. Se ei tarkoita, että siitä pitäisi tehdä löysempi vaan että siitä pitäisi tehdä tähän aikaan sopiva.

On täysin mahdotonta, että kuka tahansa voisi halutessaan muuttaa eurooppalaisiin hyvinvointivaltioihin niiden sosiaalietuuksista nauttimaan. Tulijoita olisi tulvaksi asti, ja siihen ne hyvinvointivaltiot kaatuisivat. Tiukat kriteerit pitäisi humanitääriselle maahanmuutolle siis olla.

Hakijat pitäisi pisteyttää, sen sijaan, että käytetään joitakin on/off ‑kriteerejä. Pisteytys on huonossa huudossa, mutta tuollainen on/off ‑kriteeristö on sekin muutettavissa pisteytykseksi. Jos näin tehdään, huomattaan kuinka huono se on. Kohtuuttomuus tulee siinä, että jos hakija täyttää kaikki kriteerit melkein, mutta ei yhtään ihan, hän ei pääse, koska ohi menevät ne, jotka täyttävät yhdenkriteerin nipin napin.

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 1.8.2023 julkaistussa merkinnässä Maahanmuuton vaikeat kysymykset.]

S Eduskunnan puhemiehenä oli Euroopan sivistynein poliitikko

Kuka nyt esimerkiksi jossakin Ranskassa viitsisi edes vilkaista uutista Suomen uudesta hallituksesta, edes senkään takia, että siinä on ennätysmäärä naisia, jopa Euroopan oloissa. Nuo naiset voi kuvasta heti todeta asiallisen näköisiksi virkamiestyypeiksi, joista seksikkyys on kaukana.

Tai ajatellaanpa nyt vaikka uutta eduskunnan puhemiestä, joka latinan lisäksi hallitsee kirkkoslaavia, venäjää ja ukrainaa tuon kaikille meille yhteisen englantimme lisäksi ja sitä paitsi vielä ainakin ruotsia. Noin monipuolisesti sivistynyttä poliitikkoa ei Euroopasta todennäköisesti löydy toista. 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 23.6.2023 julkaistussa merkinnässä Mielikuvapolitikointia.]

[PS. Aiheeseen jotenkin liittyen, voit niin halutessasi käydä tarkastamassa blogimerkintäni Jussi Halla-aho, suomalainen toisinajattelija. Ja sama sitten vielä lingua franca novan kielellä.]

torstai 20. kesäkuuta 2024

S Yksiavioisissa yhteiskunnissa on vähemmän väkivaltaa

Monogamia vähentää miesten välistä eriarvoisuutta ja hierarkkisuutta. Monivaimoisissa kulttuureissa on enemmän väkivaltaa niin yhteiskunnassa kuin perheiden sisällä, ja lasten kasvuolot ovat huonommat. 

[Professori Anna Rotkirch Professorin ajatuksia -blogissa 21.8.2023 julkaistun merkinnän Anna Rotkirchin selitykset suomalaisten parisuhde- ja naisten mielenterveysongelmille mukaan. Kyseinen Rotkirchin haastatteluteksti oli julkaistu alun perin Tiede-lehdessä, ja Helsingin sanomien sivuilta sen pääsevät lukemaan maksavat asiakkaat.]

S Aktivismi, totuuteen sitoutuminen ja poliittisten vastustajien kunnioittaminen

1980- ja 90-luvuilla sekä 2000-luvun alussa toimineet kansalaisaktivistit pääsivät todennäköisesti joissain asioissa parempiin tuloksiin kuin tämän päivän kollegansa ja poliitikot, summaa Isomäki kirjassaan.

Tarkemman priorisoinnin lisäksi Isomäki nostaa esille kaksi muuta syytä.  

Ensinnäkin suuri osa aiemmista kansalaisaktivisteista hänen lisäkseen toteutti gandhilaista filosofiaa, johon kuului ehdoton väkivallattomuus ja toisella tavalla ajattelevien kunnioittaminen. Yhden asian liikkeet pyrkivät tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa sulkematta ketään ulos.

”Tarkoitus oli löytää yhteinen sävel niidenkin kanssa, jotka muissa asioissa olivat merkittäviä vastustajia”, Isomäki muotoilee.

”Totuuteen sitoutuminen tarkoittaa myös sitä, että on valmis kyseenalaistamaan omat totuudet. Keskustelu on keskustelua vain silloin, kun kumpikin on valmis muuttamaan omaa mielipidettään.”

[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 17.6.2023 julkaistussa Juha Riihimäen kirjoittamassa artikkelissa ”Tähtään siihen, että olisin joka päivä pikkuisen väärässä ja voisin oppia jotain uutta”.]

keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

S Rajamailla uhat ovat eksistentiaalisia

Tällä hetkellä Euroopan poliittinen painopiste ja henkinen johtajuus on siirtymässä Saksasta ja Ranskasta itään. Sama pätee sotilaalliseen painopisteeseen: Puola rakentaa armeijaansa tekemällä suuria asekauppoja Etelä-Korean kanssa, ja ohittaa pian Saksan sotilaallisessa voimassa.

Itä-Euroopan rajamaiden asukkaat ovat aina ymmärtäneet venäläisen imperialismin uhan, ja tämä on pitkän historiallisen kokemuksen tulosta. Rajamailla kriisiaika tarkoittaa miehityksen, väestön pakkosiirtojen, kulttuurisen ja demografisen kansanmurhan uhkaa. Saksalainen, ranskalainen tai italialainen voivat aina ajatella, että tapahtuipa mitä tahansa, Saksa, Ranska tai Italia on aina olemassa, ainakin jossain muodossa. Mutta puolalaisella, suomalaisella tai virolaisella ei ole varaa ajatella niin. Rajamailla uhat ovat eksistentiaalisia, olipa kyse Venäjän hyökkäyksestä tai massamaahanmuutosta. Eivätkä nämä uhat ole kokonaan erillisiä; on nähty miten Venäjä ja Valko-Venäjä käyttävät laittomia siirtolaisia aseena. 

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 14.6.2023 julkaistussa kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen kirjoittamassa tekstissä Eurooppa syntyy uudelleen rajamailla.]

tiistai 18. kesäkuuta 2024

S Ihmisten panetteleminen poliittisten pyyteiden vuoksi

Suuriruhtinaskunnan aikana puhuttiin Pietarin tiestä. Hyvänä keinona murhata mies poliittisesti pidettiin kuiskuttelua Pietarissa siitä, että tietty henkilö ei ole ns. keisarin ystävä, vaan vihollinen.

Sitten, Neuvostoliiton aikana käytettiin Moskovan tietä. Ihmisiä saatettiin panetella täysin vakain tuumin ja kyynisesti ”äärioikeiston” edustajiksi, vaikka tosiasiassa he olisivat nimenomaan vannoneet pohjoismaisen demokratian nimiin ja yrittäneet puolustaa juuri sitä kaikenkarvaisia poikkeuslakeja vastaan, jotka olivat räikeässä ristiriidassa perustuslakien hengen kanssa. 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 29.6.2023 julkaistussa merkinnässä Lehdistö ei ole mikään raastuvanoikeus.]

maanantai 17. kesäkuuta 2024

S Alankomaitten pääministeri Rutte on ylpeä siitä, että Putin oli ajanut Suomen Natoon

Suomen Nato-jäsenyys on Venäjän presidentti Vladimir Putinin saavutus, josta olen ylpeä

[Näin oli lausunut Alankomaitten pääministeri Mark Rutte, josta on kaavailtu puolustusliitto Naton seuraavaa pääsihteeriä, Helsingin sanomat -lehdessä 13.6.2024 julkaistun Oskari Erosen kirjoittaman uutisartikkelin ”Trump-kuiskaaja” Mark Rutte: Suomi on Natolle todellinen voima­vara mukaan.]

[Miten niin kuin meni omasta mielestä, on kysymys, joka voitaisiin esittää Putinille.]

S Chilessä poliittiset suuntaukset harjoittavat keskenään laajaa yhteistyötä

Diamondin Chile-tulkinta on linjassa demokratian historiaa ja nykyajan polarisaatioita tutkineiden professorien Steven Levitskyn ja Daniel Ziblattin kirjan How Democracies die: What History Reaveals About Our Future kanssa:

[Chilessä] poliittiset johtajat kehittivät epäformaalin yhteistyön järjestelmän – chileläiset puhuvat “sopimisen demokratiasta” – presidentti neuvotteli kaikkien puolueiden johtajien kanssa ennen lakiehdotusten esittämistä kongressille. … [Istuva kristillisdemokraatti presidentti] neuvotteli lainsäädännöstä myös niiden oikeistopuolueiden kanssa, jotka olivat tukeneet Pinochetin diktatuuria. … uudet [sopimisen] normit onnistuivat estämään mahdollisen destabilisaation sekä hallituskoalition sisällä että hallituksen ja opposition välillä. … Chile on ollut 30 vuotta Etelä-Amerikan stabiileimpia ja onnistuneimpia demokratioita.

[Näin oli lausuttu verkkolehti Sarastuksessa 24.8.2023 julkaistussa Jukka Aakulan kirjoittamassa artikkelissa Kun kuulen sanan arvot, poistan varmistimen (Osa II).]

sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

S Moderni feminismi ja sukupuolten välinen sota

Moderni feminismi on pyrkinyt nimenomaan tasapäistämään naiset ja miehet, ja tähän kuuluu suurena osa-alueena sukupuolten erilaisuuden kieltäminen. Eli naisten ja miesten erilaiset toiveet ja tarpeet on selittelöity olemattomiin, todettu, että mitään eroja ei ole ja saatu heteroseksuaaliset naiset ja miehet dissosioitumaan pariutumisen ja yhteiselämän lainalaisuuksista. Eli toisinsanoen, heteroseksuaaliset naiset ja miehet on saatu dissosioitumaan myös omasta seksuaalisuudestaan ja siitä, että mikä oikeastaan saa heidät motivoitumaan. Homma on jo vuosikaudet, ellei vuosikymmenet, ollut jo niin typerällä tasolla, että naurattaisi ellei itkettäisi.

Minä kannatan ensimmäisen aallon feminismin tavoitteita naisten ja miesten tasa-arvoisuudesta lain edessä. Tämä tavoite saavutettiin, mutta sitten tapahtui jotakin outoa ja työ jäi kesken. Sen sijaan, että olisi pyritty saamaan naiset ja miehet työskentelemään yhdessä entistä tehokkaammin ja kunnioittamaan toinen toistaan enemmän, niin homma lähti oudoille sivuraiteille ja syntyi ns. sukupuolten sota, jossa naiset ja miehet ovat entistä enemmän toisiaan vastaan eri tavoin. 

[Näin oli lausuttu Musta orkidea -blogissa 6.5.2023 julkaistussa merkinnässä Mitä se tarkoittaa, että en ole feministi? Ihmislajin pariutumisesta, osa 1. Blogin kirjoittaja nimimerkki Sametti on nuorehko lesbonainen, entinen transseksuaali.]

S Neuvostoliiton suorittama suomalaisten kansanmurha

Suomalaiset Venäjällä ja etenkin Neuvostoliitossa jakaantuivat useisiin ryhmiin, jotka ovat yhä enemmän lomittuneet toisiinsa. Suurin oli inkeriläiset, joita vielä 1900-luvun alussa oli 115000 ja joilla oli Leningradin alueella omia suomenkielisiä kyläneuvostojaan ja myös suomenkielinen Kuivaisten piiri.

Koko alueen suomalaisuus lakkautettiin 1930-luvun jälkipuoliskolla suunnitelmallisesti muuttamalla piirien eli rajonien rajoja siten, että suomi jäi kaikkialla vähemmistön kieleksi. Kun tähän liitettiin joukkomittaiset teloitukset ja karkotukset, oli kansanmurhan näyttämö valmis. Työn viimeistelivät sotien aikaiset väestönsiirrot, joista on paljon kirjoitettu. 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 24.10.2023 julkaistussa merkinnässä Muuan kansanmurha.]

[Tunsin ennen inkeriläisen paluumuuttajanaisen, joka ei ollut Neuvostoliitossakaan hukannut omaa äidinkieltään.]

lauantai 15. kesäkuuta 2024

S Kapitalismin vaatimien ihmisuhrien määrä on valtava

Vaikka työntekijät joutuvat hikoilemaan rikkaassa lännessäkin, niin varsinaiset hikipajat ovat kuitenkin edelleen globaalissa etelässä. Orjuus ei kuulu pelkästään kapitalismin historiaan, vaan se on nykypäivää 50 miljoonan ihmisen eläessä orjuutta vastaavissa olosuhteissa. Kapitalismin vaatimien ihmisuhrien määrä on valtava, huomattavasti suurempi kuin sotien – näiden uhrien verestä kädet pestään rutinoituneesti joka ainoa päivä.

Kapitalismin jatkuvan kasvun vaatimus on julmaa ja väkivaltaista elämänvastaisuutta. Jatkuva rajaton kasvu rajallisella planeetalla ei ole yksinkertaisesti mahdollista. Kapitalismin tuhoava vaikutus ei koske ainoastaan ihmisten elämää, vaan kyse on totaalisesta tuhokoneesta, joka tuhoaa kaiken elävän ja tekee maapallosta elinkelvottoman. Tätä kauhujen näytelmää ihmiskunta seuraa merkillisen apaattisena. 

[Näin oli lausuttu Agricola-sivustolla 4.3.2024 julkaistussa Marika Haatajan kirjoittamassa artikkelissa Kirja kaikille meille, jotka emme kuulu maailman rikkaimpien joukkoon, joka on Samu Kuopan ja Riina Tanskasen kirjan Kapitalismin suuri illuusio esittely.]

[Sitten vain keksimään parempi järjestelmä tilalle. Luultavasti sellainen järjestelmä hyväksyisi yksityisyritteliäisyyden mutta torjuisi suurkapitalismin. Taloudellisen vallan hajauttaminen lienee tärkein edellytys paremmalle maailmalle.]

[Tämä on vain oma mielipiteeni, mutta laajemmassa mielessä sosialidemokraattinen yhteiskuntamalli vähittäisten uudistusten tekemisineen vallitsevan yhteiskunnan puitteissa olisi hyvä juttu. Ellei tätä kautta kyetä parantamaan talousjärjestelmää, niin tarvitaan sitten jotain radikaalimpaa.]

[On kuvaavaa, että aikoinaan eräät yksilöt saattoivat perustella neekeriorjuutta sillä liberaalilla periaatteella, että kyseessä on markkinatalous toiminnassa.]

[Ikävä, ettei kommunismin eli marxismileninismin ideologian puolesta puhu mikään tosiasia tosimaailmassa. Kommunistit ovat kaikkialla missä ovat pääseet valtaan vain korvanneet yhdenlaisen sorron toisenlaisella.]

perjantai 14. kesäkuuta 2024

S Afrikassa ollaan suvaitsemattomia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet (työ)elämässä toteutuvat usein vielä heikosti. Monessa Afrikan maassa hallinto väittää suvaitsevaisuuden olevan länsimaista hapatusta, vaikka todellisuudessa juuri siirtomaaherrat veivät suvaitsemattomuuden mantereelle.

[Näin oli kuulunut tiivistelmä Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASK:n blogissa 16.5.2024 julkaistussa merkinnässä Olisiko jo aika päästää irti siirtomaaherrojen ajattelutavasta ja kunnioittaa ihmisoikeuksia?.]

[Mutta eikö suvaitsemattomuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kohtaan mustassa Afrikassa ole nimenomaan mustan Afrikan omaa kulttuuria, kun ihmiset siellä melko yleisesti nykyään eivät kannata suvaitsevaisuutta heitä kohtaan, kun taas länsimaissa alkuasukkaat melko yleisesti tätä nykyä kannattavat? Toisaalta ei myöskään ei-mustan Afrikan maissa pahemmin kannateta suvaitsevaisuutta heitä kohtaan.]

torstai 13. kesäkuuta 2024

S Suomessa terveydenhuollon kustannukset ovat vielä maltillisia verrattuna muihin länsimaihin

Tavoite leikata terveydenhuollon kustannuksia olisi ymmärrettävä, jos terveydenhuolto olisi Suomessa kallista muihin maihin verrattuna. Me käytämme kuitenkin terveydenhuoltoon vähemmän rahaa suhteessa bruttokansantuotteeseen kuin muut länsimaat. Tämä siitä huolimatta, että vanhusten määrä on maassamme suurempi kuin noissa maissa, jotka käyttävät terveydenhuoltoon selvästi enemmän rahaa kuin Suomi. Tosin pieleen mennyt sote-uudistus on kaventanut Suomen kaulaa verrokkimaihin nähden.

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 5.6.2024 julkaistussa merkinnässä HUSin hallitus pakotetaan rikkomaan lakia.]

[Voi mainita tässä yhteydessä, että nk. varsinaisten maahanmuuttajien nykyään jo suurehko määrä vie osaltaan rahaa julkiselta terveydenhuollolta maassamme. Suomi kotouttaa itsensä kuoliaaksi. Lisäksi voi mainita intensiivisen vimman, jolla virallinen Suomi pakottaa suomenkieliset koululaisensa ja opiskelijansa opiskelemaan mikroskooppisen pienen vähemmistön äidinkieltä. Sen opiskelu ei toki tarkoita sitä, että opettamisen tulokset olisivat hyviä tai edes välttäviä. Voi toki olla muitakin yhtä hyviä rahareikiä, jotka vievät resursseja perusterveydenhuollolta maassamme.]

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

S Katolinen kirkko piti Lourdesissa nerokkaasti ihmeparantumiset kurissa

Kirkon suuria oivalluksia oli pitää ihmeparantumiset kurissa. Näin ne eivät kärsineet inflaatiota, vaan lääketieteellisin perustein todellisiksi ihmeiksi todetut muutamat harvat parantuneet nousivat suureen arvoon – heistä tuli kuuluisuuksia ja pyhimyksiä.

Lourdesiin liittyvissä tutkimuksissa puhutaankin mieluummin mini-ihmeistä, henkilökohtaisesti koetuista parantumisen kokemuksista, joiden toteamiseen ei tarvita lääketieteellisiä tutkimuksia. Siis juuri sellaisia pieniä yhteisöllisiä ihmeitä, joita esimerkiksi O´Sullivanin elokuva Ihmeiden äärellä hellyttävästi kuvaa.

Samaa toteavat myös Utriainen ja Vesala, joiden mukaan ”oman aikamme pyhiinvaeltajat tosiasiassa harvemmin hakevat minkäänlaista ihmeparannusta vaan pikemminkin ”holistista hyvinvointia” ja omaehtoisia henkisyyden, terapian tai voimaantumisen kokemuksia niin kehon kuin mielen tasolla”.

[Näin oli lausuttu Vartija-verkkolehdessä 27.5.2024 julkaistussa Hannu Kuosmasen kirjoittamassa artikkelissa Lourdes: Paimentytön näky ja miljoonien kuviteltu kokemus.]

[Asiaan jotenkin liittyen, itse julkaisin aikoinaan blogimerkinnän, jossa ilmoitin vakaumukseni olevan, että Jumala vaikuttaa ainoastaan ihmisen mieleen. Valitettavasti en sitä nyt tähän hätään onnistunut löytämään.]

tiistai 11. kesäkuuta 2024

S Juutalaisten siviilien murhaaminen herättää hamasilaisten perheenjäsenissäkin suurta innostusta

Kuvaava on erään Hamas-taistelijan innostunut WhatsApp-puhelu perheelleen kesken hyökkäyksen:

”Isä! Avaa WhatsApp-sivuni nyt, niin näet kaikki, jotka olen tappanut. Mene katsomaan, kuinka paljon olen tappanut omilla käsilläni! Sinun poikasi kädet tappoivat juutalaisia! Minä soitan sinulle juutalaisen naisen puhelimesta. Minä tapoin hänet ja hänen miehensä. Heidän kätensä ovat heidän omassa veressään. [Isä toivottaa Allahin siunausta, äiti tulee puhelimeen]. Äiti, minä tapoin kymmenen omilla käsilläni, vannon sen! Äiti, sinun poikasi on sankari! [Veli tulee puhelimeen.] Ei tästä ole paluuta, se on kuolema tai lopullinen voitto! Äitini synnytti minut tätä uskontoa varten.” 

[Näin oli lausuttu Vapaa-ajattelijoiden lehden Vapaa ajattelija numerossa 4/2023 julkaistussa Robert Brotheruksen kirjoittamassa kolumnissa Jihad: Tappamisen pyhä riemu.]

[Jihad tarkoittaa islamilaista pyhää sotaa toisinajattelijoita vastaan, ja se on ollut osa perinteisen islamin oppirakennelmaa uskonnon synnystä alkaen.]

[Asia on tietysti mielipidekysymys, mutta tuollainen asennoituminen toisinajattelijoihin on mielestäni puhdasta pahuutta.]

maanantai 10. kesäkuuta 2024

S Oikeistopopulistisen Hamasin palestiinalaiset ovat järisyttävän brutaaleja

”Se oli sellainen brutaaliuden ryöppy, että ihmisen mielikuvitus ei edes veny siihen”, Pramila Patten sanoo.

Patten on YK:n pääsihteerin erityisedustaja, joka kiertää maailman kriisipesäkkeitä ja selvittää niissä tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa, kuten raiskauksia.[...]

[Näin oli lausuttu maksumuurin takana olevassa Helsingin sanomat -lehdessä 7.6.2024 julkaistussa Tanja Vasaman kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Ihmisen mielikuvitus ei edes veny siihen”, vaikutusvaltainen YK-asiantuntija kuvaa Hamasin tekemien raiskausten julmuutta.]

[Hamasin tyypeillä on suurin piirtein yhtä korkea henkilökohtainen moraali kuin natseilla ja kommunisteilla. Kuitenkin on tärkeää tehdä ero natsien ja kommunistien ja toisaalta Hamasin tyyppien välillä. Natsien ja kommunistien ideologiat ovat vasemmistolaisia ideologioita. Hamasin edustama perinteinen islam taas on oikeistolainen ideologia.]

[Perinteiseen islamiin on kuulunut kiinteästi patsi pyhä sota toisinajattelijoita vastaan, niin myöskin ajatus siitä, että muslimit ovat yhteiskunnallisessa mielessä korkeammalla kuin ei-muslimit ja miehet ovat korkeammalla kuin naiset. Islam on myös torjunut oikeuden olla homoseksuaali. Ennen kuin länsi valloitti maailman, niin islamilaisissa valtakunnissa oli pistetty ei-muslimien maksettavaksi korkea henkivero, jotta nämä saataisiin kääntymään islamiin. Islamin piirissä on myös perinteisesti kielletty kuolemantuomion uhalla islamin jättäminen sekä islamin Jumalan ja profeetan ja pyhän kirjan Koraanin arvostelu. Tämä kaikki johtuu siitä, että islamin profeetalle oli aikoinaan ollut selvää, että pääsääntöisesti kukaan järjissään oleva ihminen ei kääntyisi islamiin tai pysyisi muslimina. Myöskin islamin piirissä on katsottu, että ei-islamilaisella tavalla pukeutuneet naiset ovat huonoja naisia. Islamin piirissä myöskin muslimimiehet ovat voineet laillisesti pitää neljää vaimoa ja niin monta (naispuolista) seksiorjaa kuin haluavat. Quod erat demonstrandum.]

[Koska islamilaisissa maissa nämä heidän ideologiaansa liittyvät ongelmat ovat edelleen voimakkaasti vaikuttamassa, niin ei voida sanoa, että kovinkaan monet ideologisesti muslimit kannattaisivat nk. ihmiskasvoista islamia.]

S Luottamus rapautuu, jos median ja yliopiston nähdään palvelevan liikaa jonkin tietyn ryhmän etuja

Myös luottamus lehdistöön ja koulutusta tarjoaviin instituutioihin on olennainen terveen yhteiskunnan kannalta. Jos media ja yliopisto nähdään palvelevan liikaa jonkin tietyn ryhmän etuja esimerkiksi harjoittamalla agendajournalismia ja tutkimukseksi naamioitunutta aktivismia, on ymmärrettävää, että luottamus näihin, aiemmin kansakuntaa yhdistäneisiin tekijöihin, sulaa. 

[Näin oli lausuttu Areipagi-sivustolla 27.9.2023 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kuinka maailma loppuu?.]

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

S Sosiaalinen media on muuttunut aikojen saatossa huonoksi

Silja Kosola korostaa sosiaalisen median evoluutiota.

Hän huomauttaa, että nykyajan somekanavat eivät ole lähelläkään sitä Facebookia, joka aikoinaan julkaistiin.

– Niiden kehittämisessä on johdonmukaisesti käytetty kaikkea psykologista tietoa, jolla ihminen saadaan tarttumaan puhelimeen ja viettämään sen äärellä enemmän aikaa kuin itse haluaisi, Kosola sanoo.

Mielikuva somen runsaasta käytöstä on myös muuttunut. Kosolan mukaan vuonna 2019 julkaistussa pitkittäistutkimuksessa nuorten mielestä runsaan somekäytön määritelmä oli kolme kertaa tai enemmän päivässä. Nyt tehdyssä tutkimuksessa nuoret avasivat oman puhelimensa vähimmillään 58 kertaa päivässä.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 8.6.2024 julkaistussa Clarissa Jäärnin kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Kuollut aika” on muuttunut, sanoo tutkija – siksi jokaisen olisi syytä tarkastella, miten käyttää somea.]

[Jos sosiaalinen media voi olla tupakkaakin addiktoivampi aines, niin missä määrin sille on mahdollista ylipäätään asettaa rajoja tai rajoituksia?]

S Nk. positiivinen syrjintä on negatiivista syrjintää, osa 3

Amerikassa, jossa tämä politiikka aloitettiin affirmative actionin nimellä, siitä on tullut aivan ilmeinen syrjinnän ja jopa nimenomaan rotusyrjinnän työkalu. Se syntyi akateemisissa piireissä, joissa on kehitetty suoranainen kvasitiede, jolla väitetään paljastettavan yhteiskunnan rakenteissa ilmenevää syrjintää, joka sitten muka kompensoidaan sen vastakohdalla eli esimerkiksi rotuun perustuvalla suosinnalla.

Kyseessä on tietenkin rasismi sen alkuperäisimmässä muodossaan eli ihonväriin perustuva kohtelun erilaisuus. Asia on kieltämättä erityisen kummallinen siksi, ettei ihmisrotuja saman ideologian mukaan ole edes olemassa. Sellaisten olemassaolon olettamista on jopa pidetty todisteena -rasismista… 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 3.8.2023 julkaistussa merkinnässä Uhrittomien rikosten aikaan.]

[Niin, tai rasismissa tuskin koskaan on kyse pelkästään ihonväristä, vaan muistakin ihmisryhmän fenotyyppisistä piirteistä. Näiden piirteiden jotkut jopa kuvittelevat liittyvän myös yksilöiden kognitiivisiin toimintoihin.]

lauantai 8. kesäkuuta 2024

S Vaatejätti Sheinin työoloissa on parantamisen varaa, osa 2

Public Eye -järjestön toinen tutkimusvierailu Kiinaan toi esiin jyrkän ristiriidan ompelijoiden rehkimisen ja muotijätin uuden vastuullisuusretoriikan välillä. Ensimmäinen tutkimus vuonna 2021 toi päivänvaloon yrityksen hyhmäisen olemuksen ja erittän puutteelliset työolot. Sen jälkeen yritys on toistuvasti vannonut työntekijöilleen, asiakkailleen ja sijoittajilleen parantavansa työoloja.

Kuitenkin 13 työntekijän haastattelut Etelä-Kiinan Guangzhoussa maalaavat toisenlaisen kuvan. Työskentely aamukahdeksasta myöhään yöhön on edelleen todellisuutta työntekijöille. 12-tuntiset työpäivät vähintään kuutena, yleensä seitsemänä päivänä viikossa ovat vastoin Kiinan työlainsäädäntöä ja yrityksen omia tavarantoimittajien sääntöjä.

Siitä asti kun kansainvälinen media vahvisti Public Eyen kaksi ja puoli vuotta sitten paljastamat ylityötuntimäärät, Shein on investoinut massiivisesti maineenhallintaan ja teettänyt itsekin ”tehdastarkastuksia”, joissa on väitetty asioita, jotka eivät ulkopuolisten tutkimusten valossa pidä paikkaansa.

[Näin oli lausuttu Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin sivuilla 20.5.2024 julkaistussa artikkelissa Tutkimus paljastaa 75 tunnin työviikot – halpaketju Sheinin vaatteita valmistetaan edelleen kestämättömissä työoloissa.] 

[Kyllä minä kannatan ihmisoikeuksien globalisaatiota. Toisaalta sellainen aiheuttaisi lisää kuluja länsimaisille kuluttajille vaatteiden(kin) kallistuessa. Mutta kannatan silti. Jos ei hyväksy itseensä tai läheisiinsä kohdistuvaa riistoa, niin ei sitten pidä hyväksyä muihinkaan ihmisiin kohdistuvaa.]

perjantai 7. kesäkuuta 2024

S Suurin maansisäinen uhka Hitleriä kohtaan oli preussilaisissa upseereissa, joilla oli kiinteitä yhteyksiä konservatiivisen vallankumouksen liikkeeseen

Salomonista ei koskaan tullut natsia, vaikka hän ei näitä avoimesti vastustanutkaan. Natsit kosiskelivat myös Ernst Jüngeriä joukkoonsa, mutta turhaan. Jünger kielsi natsien Völkischer Beobachter -lehteä julkaisemasta kirjoituksiaan, ja Gestapo teki kotietsintöjä hänen asunnossaan useammin kuin kerran. Sodan aikana Jünger palveli miehitysjoukoissa Ranskassa, ja siellä hän oli lähellä Hitlerin vastaisen salaliiton Pariisin siipeä. Erään tulkinnan mukaan hän vältti rangaistuksen vain Hitlerin armosta, tämä kun ihaili Jüngerin ensimmäisen maailmansodan sotamuistelmia (In StahlgewitternTeräsmyrskyssä, 1920) siinä määrin, että antoi käskyn jättää kirjailija rauhaan. Kansallissosialismi ei miellyttänyt Oswald Spengleriäkään. Hän piti natsi-ideologiaa ”latteana kuin aasialainen aro”, ja näki sen olevan mahdollisimman kaukana niistä ”faustisista” korkeuksista, jotka hänen kulttuurimorfologiassaan leimasivat länsimaista sielua yleensä ja saksalaista sielua ehkä aivan erityisesti. Konservatiivisen vallankumouksen miehiin luetaan myös laivastoupseeri, pastori Martin Niemöller, joka monen muun lailla oli vanha Freikorps-aktiivi. Niemöller tervehti kansallissosialistien valtaannousua ensin hyväksyen, mutta kääntyi viimeistään 30-luvun puolimaissa vastustamaan heitä etupäässä kirkkopoliittisista syistä. Gestapo pidätti Niemöllerin 1937 ja hän vietti vuodet 1938–45 Dachaun ja Sachenhausenin keskitysleireillä, joskin sen verran siedettävissä oloissa että selvisi hengissä. Kansallissosialistit omaksuivat ideologiseen vokabulaariinsa yhtä ja toista mystissävyiseltä, katoliselta symbolistirunoilija Stefan Georgelta, joka hänkin luetaan konservatiivisen vallankumouksen miehiin. George kuitenkin torjui natsit jyrkästi näiden yrittäessä saada häntä heti valtaannousunsa jälkeen riveihinsä ja varmemmaksi vakuudeksi muutti 1933 Sveitsiin, missä pian kuoli. Stefan Georgen runoutta ihailevaan piiriin sattumoisin kuului nuoruudessaan kreivi Claus Schenk von Stauffenberg, tulevan heinäkuun 20. päivän salaliiton sydän ja sielu. Tämä riittäköön yksittäisistä nimistä, mutta yleisemmällä tasolla puhuaksemme on kiistatonta, että natsien koko kaksitoistavuotisen valtakauden ainoa vakavasti otettava ja Hitlerin hengenkin kannalta vaarallisin oppositiovoima tuli preussilaisten upseerien taholta, ja näillä oli hyvin usein kiinteät yhteydet konservatiiviseen vallankumoukseen vähintään aatteellisella tasolla.

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 19.2.2024 julkaistussa Mikä Keräsen kirjoittamassa artikkelissa Vapaajoukot ja konservatiivinen vallankumous.]

[Minusta on mielenkiintoinen tämä mahdollinen tieto, että Hitler itse olisi käskenyt jättää Ernst Jüngerin rauhaan. Joko näin oli, tai sitten Jüngerillä oli tavattoman paljon onnea matkassaan.]

torstai 6. kesäkuuta 2024

S Britti-imperiumin mielestä mikä tahansa kansa kykeni saavuttamaan korkean kulttuurisen tason

Biggar pyrkii vastaamaan kysymykseen, missä mielessä britti-imperiumi ilmensi rasismia sen tavanomaisessa muodossa. On ilmeistä, että britti-imperiumi oli teknologisesti kehittyneempi kuin monet siirtomaat, mutta briteille ei ollut tyypillistä ajatella, että toisten kulttuurien alempi kehitystaso olisi jotenkin luontaista; kyse oli vain tarvittavan kultivaation puutteesta, ja mikä tahansa kulttuuri kykenisi halutessaan saavuttamaan saman tason.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

S Natsistinen sana "susijengi" mainittu

Suomen miesten koripallomaajoukkue Susijengi tiedotti maanantaina musertavasta uutisesta. Lauri Markkanen ei kykene pelaamaan kesän olympiakarsinnoissa.

[Näin oli lausuttu Päivän lehdessä 3.6.2024 julkaistussa Otto Palojärven kirjoittamassa uutisartikkelissa Susijengille synkkä päivä – Lauri Markkanen sivuun olympiakarsinnoista.]

[Eikö näitä saa millään kuriin!!1! Kaikki tietävät, että Adolf Hitler kutsui itseään sudeksi, koska vanhassa saksan kielessä "adolf" tarkoitti sutta.]

S Kirkon ja valtion erottaminen toisistaan alkoi varhaisissa eurooppalaisissa yliopistoissa

Mutta ehkä uuden yliopiston tärkein piirre oli niiden yhteisöllinen rakenne. Kirkon ja valtion erottaminen ei ole vain amerikkalainen ilmiö; sen juuret ovat itse asiassa Länsi-Euroopan keskiaikaisen yliopiston rakenteessa. Yliopistojen rakenne ​​antoi yliopistojen maistereille suuren autonomian opiskelijoidensa opetussuunnitelmien ja oppituntien jäsentämisessä. Oikeusjärjestelmien vallankumouksellinen muutos ja kehitys, joka tapahtui 1100-, 1200- ja 1300-luvuilla Länsi-Euroopassa, tarjosi yliopistojen maistereille uusia autonomian ja lainkäyttövallan tasoja.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-sivustolla 30.4.2024 julkaistussa James C. Ungureanun kirjoittamassa artikkelissa Tieteen ja uskonnon historian vyyhdeistä, joka on itseasiassa kirja-arvio Nicholas Spencerin teoksesta Magisteria: The Entangled Histories of Science and Religion.]

tiistai 4. kesäkuuta 2024

S "Jokaisen kannattaa olla aktivisti"

Eetti on mukana festivaalin puheohjelmassa aiheella Miksi jokaisen kannattaa olla aktivisti?[...]

[Näin oli lausuttu eettisen maailman puolesta omien sanojensa mukaan toimivan Eetin sivuilla julkaistussa tapahtumamainoksessa Eetti X Maailma kylässä: Miksi jokaisen kannattaa olla aktivisti?.]

[Tässä täytyy tietenkin kysyä sellainen tarkentava kysymys, että saavatko kaikki ihmiset oikeasti olla aktivisteja, vai pitääkö olla Oikeat Mielipiteet.]

[...Tapahtuma on siis jo pidetty 26.5. Jeesuksen vuonna 2024.]

[Mainoksessa sanottiin myös: "Eetti tuo lavalle kolme aktiivista maailman muuttajaa, jotka kertovat omasta aktivismistaan: mikä on saanut heidät toimimaan ja mistä he saavat voimaa jatkaa myös vastatuulessa?" Yksi näistä "maailman muuttajista" on Koko Hubara, joka on tehnyt itselleen uran siitä, että on "ruskea tyttö". Minäkin voisin tehdä itselleni uran siitä, että olen "vaalea poika". Tai no hiukseni ovat kyllä tummat, mutta ihoni on sentään vaalea. Miksi ei?]

maanantai 3. kesäkuuta 2024

S Uhka itsenäisyyden menettämisestä toi suomalaiseen liberalismiin varsin nationalistisia piirteitä

Tämän aineistolähtöisen tutkimukseni alkuperäisaineisto koostuu Turun Sanomien numeroista kesäkuun alusta 1939 kesäkuun loppuun 1940. Turun Sanomat perustettiin 1905 nuorsuomalaisen aktivismin äänenkannattajaksi. 1919 valtiomuotokiistan myötä lehti siirtyi edistämään Kansallisen Edistyspuolueen politiikkaa. 1930-luvulla lehden poliittinen linja liukui Edistyspuolueen vasemmalle laidalle. Talvisodan alkuun mennessä Turun Sanomien levikki oli vakiintunut 30 000 kappaleeseen, mikä teki siitä yhden Suomen merkittävimmistä ja seuratuimmista sanomalehdistä. Turun Sanomien liberaalinen linja on erityisen mielenkiintoinen juuri maanpuolustustahtoon vaikuttajana. Uhka itsenäisyyden menettämisestä toi käsittelemänäni ajanjaksona suomalaiseen liberalismiin varsin nationalistisia piirteitä. Oikeistoon maanpuolustustahto kytkeytyi luontevasti, mutta Turun Sanomien kirjoitukset kuvaavat hyvin silloisen ajattelumallin laajempaakin levinneisyyttä. Paikallishistoriallinen näkökulma ja väitöskirjani maantieteellinen rajaus puolustavat Turun Sanomien valintaa alkuperäisaineistoksi. Lisäksi valintaa puoltaa lehden nykyinen asema arvostetuimpien sanomalehtibrändien joukossa. Lehden numeroista tarkempaan analyysiin valitsin sen aikavälin numerot, jolla esiintyi talvisodan ja liikunnan ja urheilun välistä suhdetta käsitteleviä kirjoituksia. Näin muodostui tutkimukseni aikarajaus.

[Näin oli lausuttu Ennen ja nyt: Historian tietosanomat -verkkojulkaisun numerossa 2/2024 julkaistussa Turun yliopiston poliittisen historian väitöskirjatutkija Jan Westerbergin tutkimuksessa Urheilu loi taistelijoita ja valveutuneita kansalaisia. Ajankuvia urheilun ja talvisodan vuorovaikutuksesta Turun Sanomien liberaalisessa linjassa.]

[Tässä on varmaan hyvä muistuttaa siitäkin tosiasiasta, että liberalismi voi olla myös sosiaalisesti vastuuntunnotonta, eli sanotaan nyt se: hyvin oikeistolaista. Liberaali voi olla myös nk. yövartijavaltion tai jopa anarkokapitalismin kannattaja.]

[Toisaalta nationalismi voi kytkeytyä liberalismiin luontevastikin, sillä alun perin nationalismi oli ollut nimenomaan liberaali idea. Aikoinaan liberaalit olivat nostaneet keskiöön kansakunnan, joka voi hallita itse itseään ruhtinaiden, kuninkaiden, keisareiden ja aatelin sijaan ja ajaa omaa kansallista etuaan. Viimeisten vuosisatojen historia on myös täynnä liberaaleja nationalistisia vallankumouksia.]

[PS. Myös useimmat kommunistit ovat olleet sosiaalisesti vastuuntunnottomia, mutta he ovat olleet sitä eri lailla kuin oikeistolaiset. Ja kyllä natsitkin olivat omalla tavallaan sosiaalisesti vastuuntunnottomia.]

S Adolf Eichmann oli oikeastaan perusjamppa

Eichmann (1906–1962) tunnetaan paitsi holokaustin yhtenä pääarkkitehtina myös oikeudenkäynnistä, jonka pohjalta Arendt (1906–1975) teki kuuluisat havaintonsa pahuuden arkipäiväisyydestä.

Arendtin suuri oivallus (ja järkytys) oli, ettei Eichmann ollutkaan sadistinen ihmishirviö, vaan perusjamppa, joka halusi edetä urallaan, kuten kuka tahansa.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 12.4.2024 julkaistussa Matti Tuomelan kirjoittamassa teatteriarviossa Natsin urakehityksen seuraaminen saa aikaan hätkähdyttävän reaktion.]

[Ensin Kongossa tapahtui kansanmurha, sitten Saksan Lounais-Afrikassa, seuraavaksi Turkissa ja lopuksi Saksassa ja sen hallitsemilla alueilla. Meistä on moneksi.]

[Tämä on vain minun mielipiteeni, mutta mielestäni ihmisen tehtävä on taistella tässä maailmassa vallitsevia kaaoksen ja mielipuolisuuden voimia vastaan. Lopullinen päämäärä elämässä on järjestäytynyt, sivistynyt yhteiskunta.]

sunnuntai 2. kesäkuuta 2024

S Niccolò Machiavelli, reaalipolitiikan isä

Reaalipoliiti­kon maailman­kuvaa voisi kuvailla peräti raadolliseksi. Ajattelutapa on läheistä sukua 1500-luvun italialaiselle Niccolò Machiavellille, joka tarjoili karuja opetuksia klassikko­teoksessaan Ruhtinas (suom. Aarre Huhtala).

Machiavelli kirjoitti muun muassa näin:

”Elämä on niin etäällä ihanteista, että se, joka pyrkii todellisuuden ohittaen pelkästään ihanteisiin, päätyy pikemminkin perikatoon kuin päämääräänsä.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 11.6.2023 julkaistussa Heikki Aittokosken maksumuurin takana olevassa artikkelissa Olemme palanneet tympeälle aikakaudelle – Suomellakin on meneillään karvas, tuntemattoman pituinen oppitunti.]

lauantai 1. kesäkuuta 2024

S Venäjän kansalaisille oma Nürnbergin oikeudenkäyntinsä?

Olisi kiinnostavaa lukea jossakin vaiheessa myös Venäjän nykyjohdon haastatteluja, jotka tehtäisiin vankilassa psykiatrin toimesta. Asetelmassa olisi varmasti paljon samaa kuin vuoden 1946 Nürnbergissä. Kaikkea hyvää ja toivottavaa ei kuitenkaan ole maailmassa realistista odottaa ja pelkään pahoin, että tuollainen desideratum jää vain hurskaaksi toiveeksi.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 30.10.2023 julkaistussa merkinnässä Rotkon pohjalta, joka kommentoi Leon Goldensohnin tietokirjaa Nürnbergin haastattelut.]

S Puhdasoppinen woke-yhteiskunta

Kallokaiinin tapahtuma-aikaan ilmiantojen määrä on ollut kasvussa jo vuosien ajan. Tämä saattaa olla merkki joko lojaalisuuden lisääntymisestä tai järjestelmän rakoilusta. Joka tapauksessa Leo Kall tajuaa, että hänen seeruminsa käyttöönotto johtaa ilmiantojen määrän räjähtämiseen ja sisällissotaa muistuttavaan tilanteeseen:

Asetoverit lähtisivät liikkeelle kuin muurahaiset pesästään, mutteivät muurahaisten tapaan toimiakseen yhteistyössä, vaan ilmiantaakseen toisensa. Näin heidän vilistävän ympäriinsä: työtoverit ilmiantoivat toisiaan, miehet vaimojaan ja vaimot miehiään, alaiset päälliköitään ja päälliköt alaisiaan…

Ilmiö on tuttu tunnetuista totalitaarisista yhteiskunnista: pelon ilmapiirissä ihmiset pyrkivät ilmiantamaan muut ennen kuin heidät itsensä ilmiannetaan. Se on tuttu myös niin sanotun woke-kulttuurin piiristä, jossa kukaan ei voi tietää, mitkä kaikki vähemmistöryhmät on otettava huomioon ja millä tavoin. Ennemmin tai myöhemmin jokainen päästää suustaan jotain harhaoppista, jolloin muut käyvät hänen kimppuunsa kiillottaakseen omaa kilpeään. Jos nyt keksittäisiin rasistiset asenteet paljastava aine ja säädettäisiin laki viha-ajatuksista, tuloksena olisi kaikkien sota kaikkia vastaan.

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 9.5.2023 julkaistussa kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen kirjoittamassa tekstissä Valtionvastainen mielenlaatu, joka on itse asiassa alun perin vuonna 1940 ilmestyneen ruotsalaisen kirjailijan Karin Boyen dystopiaromaanin Kallokaiinin arvostelu.]