tiistai 22. maaliskuuta 2022

S Biohajoavan muovin ongelma

”Biohajoavasta muovista on olemassa useita eri versioita ja ne hajoavat eri tavoin eri olosuhteissa. Myös kompostoinnissa olosuhteet ratkaisevat, kuinka nopeasti biomuovi hajoaa verrattuna muuhun jätteeseen. Pahimmillaan muovinpalat voivat pilata käyttökelpoisen kompostituotteen.”

Ratkaisuiksi Minneboo esittää erityyppisten muovien laatusertifiointia, selkeämpiä pakkausmerkintöjä sekä kuluttajavalistuksen lisäämistä. Muovien tuotannon ohjaamiseksi tärkeää on myös lakien tehokas toimeenpano: säädöksiä tulee valvoa ja niiden rikkomisesta rangaista.

Esimerkkinä taloudellisista kannustimista Minneboo mainitsee Suomessakin käytössä olevan panttipullojärjestelmän. Käännettä kohti kiertotaloutta edistävät myös teknologiset innovaatiot, jotka globaalitaloudessa voivat nopeasti ottaa tulta alleen.

[Näin oli lausuttu Maailma.net -sivustolla 1.3.2022 julkaistussa Eija Palosuon kirjoittamassa artikkelissa ”Luuttuamme lattiaa, kun pitäisi sulkea hana” – Maailman muoviongelmaa ratkotaan nyt YK-tasolla.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti