torstai 31. maaliskuuta 2022

S Baltian maat "olivat tottuneet Neuvostoliiton aikana kollektiiviseen turvajärjestelmään"

Ilves jakoi ensin virolaisen diplomaatin ja EU:n Ukrainan edustuston päällikön Matti Maasikasin tviitin, jossa Maasikas otti kantaa Halosen kommenttiin siitä, että Baltian maat ”olivat tottuneet Neuvostoliiton aikana kollektiiviseen turvajärjestelmään”.

– Ja vapauden puutteeseen ja sääntötalouteen ja ihmisoikeudettomuuteen ja niin edelleen, minkä kaikki tottuneesti otimme mukaan uuteen itsenäisyyteemme, Maasikas kirjoittaa irvokkaasti.

Presidentti Ilves jatkoi Maasikasin ajatusta Twitter-tilillään.

– Jep, tuota traumaattista stressiä, josta kaikki virolaiset kärsivät, lainatakseni arvostettua psykoanalyytikko-diplomaatti-turvallisuuspolitiikan analyytikkoa, tohtori Halosta, Ilves sanoo.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehden sivuilla 31.3.2022 julkaistussa Iida Hallikaisen kirjoittamassa uutisartikkelissa Viron ex-presidentti irvailee Tarja Haloselle: ”Perintösi tuhoaminen kokonaan oman elämäsi aikana on todellinen saavutus”.]

[Myöhempi PS: Presidentti Halonen on sittemmin julkaissut lausunnon lyhytviestipalvelu Twitterissä, jossa hän sanoi näin:]

Eilisessä Yle-haastattelussa käyttämäni ilmaisu Baltian maiden historiallisesta suhteesta kollektiivisiin turvajärjestelyihin oli huono, ja se on loukannut monia. Pyydän anteeksi epäonnistunutta ilmaisuani. (1/2)

Neuvostoliiton miehittäminä maina Baltialla ei ollut todellakaan aidosti omia valinnan mahdollisuuksia eikä oikeaa turvallisuutta ennen vuotta 1991. (2/2)

[Asiallisesti lausuttu.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti