perjantai 27. huhtikuuta 2018

S Yhdysvaltain Barack Obaman anteeksipyynnöstä alkuperäiskansoille

”Yhdysvallat, kongressinsa kautta --- pyytää anteeksi kaikkien Yhdysvaltain kansalaisten puolesta kaikilta alkuperäiskansoilta niistä monista väkivallanteoista, kaltoinkohteluista ja laiminlyönneistä, joita Yhdysvaltain kansalaiset ovat heille aiheuttaneet --- Todeten, että mikään tässä kappaleessa ei valtuuta tai tue mitään vaatimusta, tai toimi korvausvaatimuksena, Yhdysvaltoja vastaan.”

Tässä anteeksipyynnön mallia Yhdysvalloista vuodelta 2009, Barack Obaman presidenttikaudelta.

Vuosikausia odotettu historiallinen anteeksipyyntö teki vain vähän lepyttääkseen Amerikan intiaanien kokemat vääryydet. Päinvastoin, anteeksipyyntö aiheutti monille valtaisan pettymyksen.

”Onko anteeksipyyntö, jota ei sanota ääneen, oikeasti anteeksipyyntö? Mitä jos pahoittelija ei kiinnitä muiden huomiota siihen?” Chippewa-kansaan kuuluva toimittaja Rob Capriccioso kirjoitti Indian Country Todayssa.

Ja syy on selvä. Laimeaa anteeksipyyntöä on kritisoitu laajasti, sillä se ulkoistettiin kansalaisille. Tekstissä vesitetään myös alkuperäiskansojen mahdollisuudet rahallisiin korvauksiin. Kaiken kukkuraksi koko anteeksipyyntö on piilotettu pieneksi osaksi kongressin puolustusmäärärahalainsäädäntöä.

”Koska anteeksipyyntöä ei esitetty suoraan Yhdysvaltain alkuperäiskansoille hallinnon suusta, se oli enemmänkin suolaa haavoihin. Anteeksipyyntö ei vaikuttanut todelliselta”, Suomen akatemian tutkijatohtori, alkuperäiskansojen aktivismia tutkinut Reetta Humalajoki sanoo.

[Näin oli lausuttu Mimosa Hedbergin kirjoittamassa Maailman kuvalehdessä 28.3.2018 julkaistussa artikkelissa Näin pyydät oikein anteeksi alkuperäiskansoilta.]

2 kommenttia:

 1. Olikos se intiaaneja närästämään jäänyt osuus sittenkin tuo anteeksipyynnön loppuosa:

  "Ugh! Valkoinen mies olla paska mies, kun pyytää vain anteeksi eikä antaa meille rahaa!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä olisi työtä, jos yrittäisi oikeasti korvata intiaaneille näiden tai näiden esi-isien kokemat vääryydet. Monet intiaaniheimot ovat sitä paitsi kuolleet sukupuuttoon tai sulautuneet toiseen.

   Itse kannattaisin sellaista yksinkertaista toimenpidettä, että intiaaneille ja Alaskassa myös eskimoille varattaisiin puolet senaatin paikoista.

   Poista