tiistai 24. huhtikuuta 2018

S Etelä-Afrikan tasavaltaa leimaavat pysyvät etniset jännitteet

Apartheid oli alusta lähtien afrikaanereiden oma järjestelmä, joka luotiin turvaamaan erityisesti afrikaansia puhuvan valkoisen väestön yhteiskunnallista asemaa. Intialaiset ja muut aasialaiset populaatiot eivät nauttineet samoja kansalaisoikeuksia kuin maan valkoinen väestö, mutta mustista poiketen he pääosin alistuivat järjestelmän sanelemiin raameihin ja keskittyivät suojelemaan taloudellista hyvinvointiaan. Vapaustaistelun keskiössä toiminut musta väestö ei myöskään ollut koskaan niin yhtenäinen, jotta sitä oltaisiin voitu käsitellä yhtenäisenä kansakuntana, sillä monissa tapauksissa mustat heimot kamppailivat verisemmin toisiaan kuin valkoista sortohallintoa vastaan. Tämä sama etninen hajaannus, joka lopulta aiheutti apartheidin kaatumisen, tulee väistämättä heikentämään myös kaikkien seuraavien hallitusten toimivuutta riippumatta siitä, mikä etninen ryhmä pääsee seuraavaksi nousemaan vallankahvaan. Toisistaan poikkeavien ihmisryhmien kohtalot on siten sidottu niin kauan toisiinsa, kun vallassa oleva hallinto kykenee ylläpitämään koko maata valtansa alla. Maan kasvavista levottomuuksista päätellen tämäkin tilanne voi muuttua radikaalisti seuraavien vuosikymmenten aikana.
Etelä-Afrikka on kauhistuttava esimerkki maasta, joka on syntynyt etnisten konfliktien ansiosta, ja jonka sisällä toteutettua politiikkaa on aina johdettu etnisten jännitteiden näkökulmasta. Monimuotoisuus on omalta osaltaan varmistanut sen, etteivät maassa asuvat ihmiset tule näkemään rauhaa niin kauan, kun toisistaan poikkeavat väestöryhmät pakotetaan toimimaan saman hallinnon alaisuudessa. 

[liberaali Tuukka Kuru historiaa ja segregaatiota ja rotu- ja ryhmäidentiteettejä käsittelevän kolmiosaisen kirjoitussarjansa Sulatusuunin epävarma tulevaisuus 1.8.2017 julkaisemassaan kolmannessa osassa], jossa hän käsittelee Etelä-Afrikan vaikeaa historiaa ja nykytilannetta]

[Kahdessa aikaisemmassa osassa Kuru oli käsitellyt Yhdysvaltoja. Ne pääset lukemaan täältä ja täältä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti