sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

S Lääkäri kehotti tekemään abortin

Saara kertoo kuulleensa sanottavan, ettei trisomialapsilla ole lainkaan aivotoimintaa. Tai, että he ovat kaikki sokeita ja kuuroja.

– Hilda todistaa, ettei todellakaan ole mikään aivoton tyttö. Hän kuulee ja näkee. On järkyttävää, että alussa ei uhrattu ajatustakaan sille, että Hilda voisi elää, Saara sanoo.

Ensimmäinen shokki tuli rakenneultrassa, kun Saara oli 20. viikolla raskaana. Sikiö oli pienikokoinen ja päässä näkyi kystia. Neuvolassa epäiltiin trisomia 18:aa tai Downin oireyhtymää, mutta varmuutta asialle ei saatu.

Lääkäri ehdotti lapsivesipunktiota ja huomautti, että raskauden keskeytyksen voi tehdä vielä viikolla 24.

– En suostunut edes juttelemaan abortista. Se ei ollut meille vaihtoehto, Saara sanoo painokkaasti.

Viikot kuluivat. Sitten magneettikuva näytti, että sikiön kystat ovat poissa ja aivotoiminta on normaalia.

Kuusihenkiseen uusperheeseen odotettiin lopulta tervettä tyttöä.

[Näin oli lausuttu Ami Assulinin kirjoittamassa Ylen sivuilla 22.4.2018 julkaistussa uutisartikkelissa Hilda-vauva elää ja voi hyvin vastoin ennusteiden: ”Me uskoimme, kun lääkärit sanoivat Hildan kuolevan”.]

[PS. Koen olevan tiettyä ristiriitaa siinä, että yhteiskunta pitää pahana jo syntyneiden vammaisten polkemista mutta pitää täysin oikeana toimenpiteenä vammaisten syhtymisen ehkäisemistä.]

2 kommenttia:

  1. Eikö lääketieteen periaate kuitenkin ole, että on parempi ehkäistä kuin parantaa, varsinkin jos ehkäisemättömyydestä seuraa parantamaton?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan se juu niin. Nämä ovat hankalia nämä tapaukset, joissa ennuste on valmiiksi huono. Siinä sitten vanhemmat kärvistelevät.

      Poista