keskiviikko 21. syyskuuta 2016

S Ylen toimittajat ovat vain ihmisiä

Olen valmis lausumaan, että Ylen toimittajat ovat hyviä ihmisiä. Heillä on hyvä tahto ja sanon tämän erittäin vilpittömästi ilman sarkastisia äänenpaineita. On mielestäni ilkeää haukkua heidän tarkoitusperiä. Ylen toimittajat ovat ihmisiä missä muutkin ja kuten aivan kaikki meistä, myös he ovat myös puolueellisia, taipuvaisia omien mieltymysten ajamiseen. Kun he edustavat joukkona pitkälti samoja poliittisia aatteita ja maailmankatsomuksia, muodostuu tästä pienoinen kupla. Tämä ei ole uutinen tietenkään, mutta se on asia joka pitää tiedostaa ja ehkäpä kerrata tuon tuosta. Tämän tiedostaminen toki kuuluu journalistin perusosaamiseen.

Se, mitä toivoisin, on kyseenalaistamista. Mielestäni Yle ei tänä päivänä ole valmis kyseenalaistamaan pääosaa heille tuotua tietoa. Moni mielipide julkaistaan faktana eikä taustoja tarkisteta. Moni vaihtoehtoinen teoria jää tutkimatta, mikäli se osuu arkaan aiheeseen. Ei, keskustelu ei lähde nyt maahanmuuttolinjalle. Tämä on yleinen ongelma, joka esiintyy mm. pakkoruotsissa, tietoyhteiskunnan ja tietosuojan asioissa, talouspolitiikassa ja monessa muussa. Toimittajat ottavat aivan liian herkästi aksioomana tietyn näkökulman ehdottoman hyvyyden, jolloin faktojen tarkistus unohtuu. Muistakaa, että hyvän puhuminen on mitätöntä mikäli se johtaa pahan tekemiseen. Kysykää, kyseenalaistakaa, tutkikaa ja palatkaa tarvittaessa asiaan myöhemmin.

[Näin oli lausunut pörrökorvainen ja kerubinkasvoinen maltillisuuden mestari Kyuu Eturautti 9.9.2016 julkaisemassaan blogimerkinnässä Onnea ja pitkää ikää Ylelle.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti