keskiviikko 27. marraskuuta 2019

S Vihapuheasian tulkinta perustuu vallanpitäjien oikkuihin Nigeriassa

Lakiehdotus on herättänyt paljon kritiikkiä eri tahoilta. Entinen varapresidentti Atiku Abubakar vastustaa lakiehdotusta ja pitää moisen lain ehdottamista jo sinänsä vihapuheena ja rikkomuksena Nigerian perustuslain takaamaa sananvapautta vastaan.

Eri etnisten ryhmien johtajat ovat ilmaisseet vastustavansa ehdotettua vihapuhelakia. Joruba-kansan puhemies Yinka Odumakin on sitä mieltä, että maa ajautuu diktatuuriin, jos sananvapaus otetaan pois.

– Eikö senaatilla ole parempaa tekemistä kaikkien Nigerian ongelmien keskellä kuin pohtia vihapuheviraston perustamista ja kuolemantuomiota vihapuheesta, Yinka Odumakin jyrähtää.

– Mikä on vihapuhetta? Sen tulkinta perustuu vallanpitäjien oikkuihin. Tämän lain avulla yritetään vain alistaa ihmiset vaikenemaan ja halutaan teloittaa ne, jotka ovat eri mieltä siitä, miten tätä maata pitää hallita, jorubojen johtaja sanoo.

[Näin oli lausuttu Suomen uutisissa 22.11.2019 julkaistussa uutisartikkelissa Kansanedustaja Nigeriassa: Kuolemantuomio vihapuheesta on vähän liikaa.]

2 kommenttia:

  1. Onko Nigeriassa ollut tähän asti sananvapaus? Enpä tiennytkään.
    Vai onko se ollut sellainen tehostettu sananvapaus, jossa kaikki saavat sanoa mitä tahansa niin kauan kuin se on eliitin hyväksymää sanomaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea sanoa mitään täsmällistä, kun ei hirveästi medioissakaan käsitellä aihetta.

      Human Rights Watchin artikkeli sosiaalisen median toimintaa rajoittavasta lakiehdotuksesta:

      Nigerians Should Say No to Social Media Bill

      Journalistiliiton artikkeli:

      Nigerian armeija vainoaa journalisteja

      Lisäksi Nigeriassa homoseksualistien avioliitot ovat nykyään kiellettyjä.

      Voisi myös kuvitella, että maan islamilaisissa osavaltioissa sharialakia noudatetaan jonkin verran.

      Poista