lauantai 9. marraskuuta 2019

S Yhä useampi venäläinen tuomitsee Neuvostoliiton hyökkäyksen Suomeen

Kaksi vuotta sitten 38 prosenttia vastaajista piti sotaa Neuvostoliiton kannalta oikeutettuna, 29 prosenttia epäoikeutettuna ja 35 prosenttia ei osannut sanoa.

Tänä kesänä 34 prosenttia piti talvisotaa oikeutettuna, joten muutos on selvä muttei merkittävä. Sen sijaan en osaa sanoa -vastausten määrä laski 35:stä prosentista 26 prosenttiin.

Neuvostoliiton hyökkäystä piti epäoikeutettuna 40 prosenttia vastaajista. Tämä tarkoittaa, että Venäjällä on nyt kahden vuoden takaiseen nähden miljoonittain enemmän sellaisia aikuisia, jotka tuomitsevat Mainilan laukaukset.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 12.9.2019 julkaistussa Pekka Hakalan kirjoittamassa uutisartikkelissa Venäjällä on kasvanut sukupolvi, joka näkee talvisodan uudessa valossa.]

[PS. Sinänsä minä paheksun sitä, että kirjoittaa sodan nimen pienellä alkukirjaimella.]

2 kommenttia:

  1. Kielitoimistomme päätöksen mukaan sotien nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, ellei kyseessä ole erisnimi, kuten Vietnamin sota.

    Itse kirjoitan Talvi- ja Jatkosodan aina isolla alkukirjaimella, sillä ne ovat minusta erisnimiä:
    talvisota pienellä alkukirjaimella viittaa yleisesti talvella käytävään sotaan, ja sotatalvia ehti II maailmansodassa tulla useampi kappale eri sotanäyttämöillä.

    Siitä syystä Suomen ja Neuvostoliiton sota 1939 - 1940 on erikseen Talvisota.
    Samoin perustein sen jälkeen käyty Suomen ja Neuvostoliiton sota 1941 - 1944 oli jatkoa Talvisodalle, eikä jollekin muulle sodalle, ja siksi mielestäni erisnimi.

    Kielitoimisto on siis eri mieltä, mutta on heillä muitakin outoja linjauksia:
    heidän mielestään viikinkiaikaan puhuttu pohjoismainen kieli on muinaisnorjaa, vaikka samaa kieltä puhuivat myös ruotsalaiset, tanskalaiset, färiläiset ja islantilaiset.

    Siksi kieli onkin monissa muissa kielissä muinaisskandinaavi tai vastaavaa, mutta heillä ei olekaan meidän kielitoimistoamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet mielestäni oikeassa siinä, että Talvisodan ja Jatkosodan kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella muuttaa nimitykset yleisiksi.

      Yhtä hyvin kielitoimistomme voisi määrittää, että Raamattu ja Mekka pitäisi kirjoittaa pienellä alkukirjaimella.

      Ja mitä tulee tähän muinaisnorjaan, niin englannin kielessähän on sille järkevä nimitys "norse". "Muinaisskandinaavi" voisi tosiaan olla järkevä nimitys sille tällä ilmansuunnalla.

      Poista