Sydämellinen humoristi Veikko Huovinen on kuollut, mutta esimerkiksi hänen novellikokoelmaansa Rasvamaksa (WSOY 1973) tuskin julkaistaisiin enää. Kirjassa Afrikasta tullut vaihto-opiskelija kuvataan valossa, jota nykyaika tuskin hyväksyisi. Teos taatusti halventaa afrikkalaisia loukkaavalla tavalla.
Pitäisikö Huovisen kirjat polttaa? Jos tulitikkuja ei ole, valtakunnansyyttäjältä niitä saattaa löytyä. Onhan tämä ehkä kaukaa haettu, mutta todettakoon silti, varmuuden vuoksi, että saksalainen kirjailija Heinrich Heine tiivisti jo vuonna 1821: ”Missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä”.
[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 8.11.2019 julkaistussa Timo Haapalan kirjoittamassa pääkirjoituksessa Mielipidesyyttäjä heräsi – Päivi Räsäsen tapauksessa sorkitaan mielipiteen- ja uskonnonvapautta liian kaukaa ja herkästi.]
Voin muistaa väärinkin, mutta eikös Ruotsissa tässä jokin aika sitten vedetty kirjastoista Peppi Pitkätossu -kirjoja, koska Pepin isä oli neekerikuningas ja muuta sellaista poliittisesti epäkorrektia?
VastaaPoistaPoltettaviksi nekin taisivat joutua, joskaan ei roviolla vaan uuneissa.
Vaan eipä tuo lohduttane:
siellä missä lähimenneisyydessä poltettiin kirjoja rovioilla, siellä poltettiin joitakin vuosia myöhemmin ihmisiä uuneissa osana teollista kansanmurhaprosessia.
Kyllä. Ja taisi noin käydä Ruotsissa. Mutta nykyään ihmisten pitäisi tietää, että uunit ovat vielä pahempi asia kuin roviot.
Poista