sunnuntai 17. marraskuuta 2019

S Mistä syistä susi ei pidä ihmistä saaliinaan

Heikki Kangasperkon mukaan susi ei pidä ihmistä saaliinaan seuraavista syistä:
  1. Ihmisen haju on villieläimille vastenmielinen ja pelottava.
  2. Petojen tavanomaiset saaliseläimet ovat arkoja, äänettömiä ja nopealiikkeisiä. Ihmisen liikkumistapa sen sijaan on meluisa ja peloton, mikä luonnossa on ominaista vain äärimmäisen vaarallisille eläimille, joiden ei tarvitse pelätä mitään. Jopa väkivahva karhu ja jättiläismäinen hirvi pelkäävät ihmistä tavattomasti em. syistä.
  3. Ihmisen pystyasento ja erikoinen rakenne poikkeavat täysin petojen luonnollisista saaliseläimistä, samoin vaatteet ja muu ulkonäkö sekä ääni. Ihminen on luonnoneläimelle kerta kaikkiaan outo ilmestys, joka saa jokaisen luonnonvaraisen pedon ymmälleen.
  4. Petoeläimet ovat hyvin valikoivia ruokansa suhteen. Tyypillinen peto, esim. koira, ei tahdo sitten millään syödä vesilintua, petolintua tai mitään nisäkäspetoa. Ne suosivat synnynnäisesti sorkkaeläinten, jäniksen ja kanalintujen lihaa.
  5. Petoeläimet tuntevat suurta epäluuloa kaikkea vierasta kohtaan. Ravintonsakin suhteen ne ovat tottumustensa orjia. Koirankasvattajat tietävät tämän erinomaisesti. Tämä luonnossa yleinen ja ilmeisen tärkeä ominaisuus on sudessa kehittynyt äärimmilleen. On sangen todennäköistä, että juuri varovaisuutensa ansiosta susi on lajina vielä olemassa.
[Näin oli lausuttu Seura-lehdessä 1.9.2019 julkaistussa Hannu Holvaksen kirjoittamassa artikkelissa Ihmissyöjäsusi tappoi 22 lasta Turun seudulla: Näin metsästäjät pääsivät tappajasuden jäljille – Lue tositapahtumiin perustuvan tarinan hyytävä viimeinen osa!.]

2 kommenttia:

  1. Puuttuisiko em. selityksistä vielä yksi:

    ihminen kykenee puhekyvyn ansiosta tehokkaampaan yhteistyöhön kuin muut petoeläimet.

    Niinpä petojen tarve pitää etäisyyttä ihmiseen perustuu luonnonvalintaan:
    ne pedot, tai jopa petolaumat jotka arvioivat ihmisen heikoksi saaliiksi kokivat karmean yllätyksen.

    Jokainen ihminen yksinään olisi ollut helppo saalis, mutta yhteistyössä ne ihmiset pajattivat keskenään koko ajan jotain, ja sen ansiosta pystyivät keihästämään suurimmankin karhun tai nälkäisimmänkin susilauman.

    Eloonjääneet opettivat jälkeläisiään välttämään ihmistä, joka on valtavan paljon vaarallisempi kuin miltä näyttää:
    jos ihmisiä on yhdessä useampia, ne ovat tuhoisan tehokas tapporyhmä, ja ihmiset ovat yleensä ryhmissä.

    Niille ei pärjää. On väistettävä; muuten kuolee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu. Olen samaa mieltä. Väistäminen perustunee sekä lähiopetukseen että luonnonvalinnan kautta valikoituneeseen geenistöön.

      Poista