Aikoinaan Nairobissa Tansanian suurlähettiläs sanoi Kääriäiselle monipuoluedemokratiasta: ”Ei mitään mahdollisuuksia. Kenia, sen enempää kuin koko Afrikkakaan ei ole vielä valmis mihinkään parlamentaariseen monipuoluejärjestelmään. Täällä toimii vain presidenttivaltainen järjestelmä ja toivoa sopii, että löydämme jostain valistuneita hallitsijoita.”
"Yritän olla hiljaa"
Kääriäinen ei näe mieltä siinä, että länsi tahtoo vaaleja kehitysmaihin, jos maista vielä puuttuu toimiva oikeusjärjestelmä, poliisi, koulutettu väestö ja vapaa media.
– Silloin parlamentti on pelkkä kumileimasin, Kääriäinen sanoo.
Mitä Kääriäinen sitten sanoo niille maailmanparantajille, jotka haluavat viedä demokratiaa kehitysmaihin?
– Yritän olla hiljaa. Olen huomannut, että jään toiselle puolelle omien ajatusteni kanssa.
[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 20.1.2015 julkaistussa Jakke Holvaksen kirjoittamassa uutisartikkelissa Ulkoministeriön virkamies: 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet menneet täysin hukkaan.]
[PS. Toivottavasti kehitysavussa ja -yhteistyössä alkaa tulevaisuudessa olemaan enemmän järkeä.]
Mikäli kehitysapuun ja-yheistyöhön kaivataan enemmän järkeä, on otettava mallia Kiinasta:
VastaaPoistaKiina menee Afrikkaan rakentamaan kestopäällystettyjä maanteitä, rautateitä, patoja ja voimalaitoksia ja sensellaista. Niiden tarkoitus on hyödyttää Kiinaa Afrikan luonnovarojen romhuamisessa, mikä on Kiinalle sallittua, toisin kuin länsimaille.
Sivutuotteena ne hyödyttävät myös afrikkalaisia, joten Kiina voi esittää toimintansa kehitysyhteistyönä.
Kiina tosin voi tehdä näin, koska sen valtiojärjestelmässä on omanlaisiaan piirteitä, jotka eivät oikein sovi länsimaihin.
Länsimaissakin joudutaan jossain vaiheessa vaihtamaan Singaporen malliin, ellei sitten vain yksinkertaisesti hajota yhteiskuntina, ja sen jälkeen Kiinan tie on meidän tiemme.
Poista