maanantai 14. lokakuuta 2019

S Turkki ja Isis vihaavat kurdeja

Syyrian hallinto oli vuosikymmeniä sortanut kurdivähemmistöä, joka asuu pääasiassa Syyrian pohjoisosissa. Kun levottomuudet Syyriassa puhkesivat vuonna 2011, Syyrian armeija joutui siirtämään valtaosan joukoistaan kurdialueilta muualle.

Kurdit käyttivät tilannetta hyväkseen ja ryhtyivät pystyttämään omaa itsehallintoaluetta, jonka arvopohja kuulostaa pohjoismaalaiseen korvaan tutulta: Rojavaksi kutsutun itsehallintoalueen perusta on paikallisdemokratiassa, etnisten vähemmistöjen oikeuksien turvaamisessa, feminismissä ja ympäristöaatteessa.

Tällainen toiminta oli kauhistus ainakin kahdelle osapuolelle Lähi-idässä: Turkille ja jihadistijärjestö Isisille. Isis uhkasi kurdien sydänalueita, mutta kurdit panivat kampoihin ja onnistuivat pitkälti Yhdysvaltojen tuella lopulta kukistamaan kauhujen kalifaatin reviiriltään. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 10.10.2019 julkaistussa Jukka Huuskon kirjoittamassa kommenttipuheenvuorossa Kommentti: Kurdit auttoivat tuhoamaan Isisin, perustivat orastavan demokratian ja joutuivat nyt Naton siunaaman hyökkäyksen kohteeksi.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti