lauantai 26. lokakuuta 2019

S Enimmäkseen Googlen hakuun voi suomenkielinenkin luottaa

Enimmäkseen hakuun voi kuitenkin luottaa: nyky-Google tunnistaa suomen kielen yleisimmät taivutusmuodot saman sanan eri muodoiksi ja ymmärtää yhdyssanojakin varsin hyvin. Se saattaa ehdottaa yhdyssanavirheiden korjaamista (Tarkoititko…?) tai tulkita erikseen kirjoitetut sanat omatoimisesti yhdyssanaksi.

Verkkokirjoittajille Raittila suosittelee luontevan, sujuvan kielen käyttöä. Paitsi että töksähtelevä ”perusmuotosuomi” ja yhdyssanavirheet häiritsevät ihmislukijaa, ne voivat toimia hakukoneelle merkkinä huonosta laadusta. Tämä vetää nettisivua hakutulosten listalla alaspäin. Lauseyhteyden mukainen taivuttaminen taas on luonnollista kieltä, ja se saattaa parhaimmillaan jopa parantaa löydettävyyttä.

[Kielenhuoltaja ja kielineuvoja Eeva Öömi Kielikello-lehden numerossa 4/2008 julkaistussa artikkelissaan Löydettävyyden lähteillä: kuinka kirjoittaa Googlelle suomeksi?. Kirjoittaja myöskin toteaa kirjoituksessaan, että eräissä harvinaisemmissa tapauksissa Googlekin osaa vielä nykyään lyödä suomenkielisen tekstin suhteen kirveensä kiveen.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti