tiistai 22. lokakuuta 2019

S Erdoganin halu rakentaa Turkista ottomaanityylistä islamilaista imperiumia

Erdogan ja jotkut hänen tukijansa väittävät, että Turkki hyökkää Pohjois-Syyrian koska alueen ihmiset ovat vasemmistomielisiä ja PKK:n läheisiä. PKK on kurdipuolue, joka taistelee Turkkia vastaan. Sen päämääränä on taata kurdeille tasa-arvoiset oikeudet turkkilaisiin nähden. Mutta se, että Syyrian ja Turkin kurdeja mahdollisesti yhdistää sama ideologia, ei oikeuta Turkia hyökkäämään Syyrian ainoaan rauhalliseen alueeseen. Erdoganin ja AKP ideologia on nykyään verrattain lähellä ISISiä eikä maailma hyökkää Turkkia vastaan.

Lisäksi on huomioitava, että nämä kurdit asuvat Turkin rajojen ulkopuolella eli Syyriassa. Sen ei pitäisi millään lailla kuulua Turkille. Mutta kuten Erdogan on hiljattain sanonut: jos kurdit pystyttävät teltan Etelä-Amerikkaan, emme hyväksy sitä.

Vuodesta 2011 alkaen Pohjois-Syyrian kurdit, armenialaiset ja muut kristityt ovat vain puolustaneet omaa kotialuettaan, eivätkä hyökänneet ketään vastaan. Kurdit ovat olleet valmiita kaikkiin neuvotteluihin. Erdoganin iskujen taustalla ei ole muuta syytä kuin hänen pelkonsa siitä, että kurdit vahvistuvat, sekä hänen halunsa rakentaa Turkista ottomaanityylistä islamilaista imperiumia, jota hän itse hallitsee sulttaanin elkein. Ei pidä uskoa hänen väitteitään siitä, että hän tarvitsee aluetta asettaakseen sinne pakolaisia asumaan – nythän hänen pommituksensa ovat synnyttäneet kymmeniä tuhansia uusia pakolaisia. Erdogan myös väittää, että tarvitsee raja-alueen itselleen taistellakseen terrorismia vastaan. Mutta kuka oikein on terroristi? Alueella asuvat perheet ja viattomat ihmiset? Vai ylivoimaisin asein heitä vastaan hyökkääjä?

[iranilaistaustainen uussuomalainen, geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh blogissaan 11.10.2019 julkaisemassaan merkinnässä Allah Akbar raikuu, kun islamistit tappavat kurdeja ja kristittyjä Syyriassa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti